Er zit een grens aan de ruimte voor zonnevelden in de Noordoostpolder. Een meerderheid van de gemeenteraad wil de ‘beste landbouwgrond van Nederland’ niet onbeperkt opofferen voor duurzame energie-opwekkers. Een meerderheid van de gemeenteraad schaarde zich daarom maandag achter een motie van CDA, ChristenUnie-SGP, ONS en VVD.
EMMELOORD, 08-06-2021 -CDA’er
Johan Goos legde de zorgen op de tafel tijdens de behandeling van de
RES Flevoland 1.0. Alle regio’s in Nederland beschrijven in zo’n RES hoe ze kunnen bijdragen aan de energietransitie. Veel gemeenten worstelen daarmee omdat plannen voor windmolens en zonneparken op weerstand stuiten.
Volgens Goos moet dat niet betekenen dat gemeenten daarom met een schuin oog naar de Noordoostpolder kijken. Hij zegt dat met de RES Flevoland 1.0 in de hand. Daarin wordt een nieuwe rekenmethode gebruikt. Mocht die niet kloppen, dan mag niet leiden tot een nog grotere claim voor de polder, vindt Goos.
Hij wijst er op dat Flevoland nu al 16,6 procent van de Nederlandse opgave levert. “Het moet niet zo zijn dat wij de problemen van het Westen moeten oplossen. Als wij een keer wat terugvragen, geven ze niet thuis”, wijst Goos onder meer op de verbreding van de N50.
Ruimte en mogelijkheden
SP, PvdA en GroenLinks stemden tegen de motie. “Wat is er op tegen dat wij andere regio’s helpen? Wij hebben de ruimte en de mogelijkheden”, vindt
Tjitske Hoekstra van de SP.
Hylke Hekkenberg van GroenLinks vindt de oproep ook niet passen. “De arme landen hebben de grootste problemen. En nu gaan wij in het rijke Westen naar onze buren kijken…”