De gemeenteraad bleek donderdagavond overwegend positief over de aankoop van het Dokter Jansencentrum door de gemeente Noordoostpolder.
Rien van der Velde overhandigde namens de gemeenteraad zelfs een bloemetje aan wethouder
Marian Uitdewilligen als dank voor alle inspanningen.
ONS, GroenLinks,
SP en
D66 vinden wel dat de gemeenteraad meer bij het proces betrokken had moeten zijn.
Aankoop Jansencentrum 4,5 miljoen
Voor 4,5 miljoen euro is de gemeente eigenaar van het voormalige ziekenhuis aan de Urkerweg. “We zijn blij dat we eindelijk krijgen wat we al jaren willen: één zorgaanbieder in de polder”, zegt CDA’er Johan Goos daarover. Volgens hem is er een groot draagvlak in de polder voor de aankoop. “Ik stond te stuiteren van plezier toen ik het hoorde. De bevolking is trots op het college”, zei Van der Velde van oppositiepartij PvdA zelfs.
Dankzij de aankoop van het pand is het Antonius Ziekenhuis bereid om elders aan de Urkerweg nieuwbouw te realiseren. Belangrijk voor de toekomst van de zorg in de Noordoostpolder. Bovendien heeft de gemeente nu de regie over de locatie Dokter Jansencentrum. Toekomstplannen daarvoor heeft het college nog niet uitgewerkt. Volgens wethouder Uitdewilligen zijn de risico’s van de aankoop beperkt.
'Gemeenteraad buitenspel gezet'
ONS, GroenLinks, SP en D66 zijn niet tegen de koop, maar vinden dat het college de gemeenteraad buitenspel heeft gezet. Alleen de fractievoorzitters zijn, onder strikte geheimhouding, vooraf over de plannen geïnformeerd.
Volgens wethouder Uitdewilligen gaat het ‘algemeen belang soms boven het persoonlijk belang’. “Hoe groter de groep mensen die je informeert, hoe groter de kans dat er informatie naar buiten komt”, aldus de wethouder. Volgens met name de SP toont de wethouder daarmee een gebrek aan vertrouwen in raadsleden.
Die partij was donderdag het meest kritisch. “De marktwerking is de oorzaak van dit gedonder. Uiteindelijk wrijft de zorgverzekeraar zich in de handen dat wij zoveel geld uittrekken voor de zorg in de polder. Nederland heeft een verrot stelsel”, vindt fractievoorzitter Hoekstra. Zij is wel blij dat de gemeente en geen investeerder uiteindelijk het pand koopt, gaf ze toe op vragen van CDA’er Goos.
Friese ondernemer verwijt gemeente voorkennis
Van de claim van een Friese ondernemer die ook interesse had in het pand en de gemeente voorkennis verwijt, is de gemeenteraad niet onder de indruk. “Dit doe ik er mee…”, zei Sjoerd de Boer van ChristenUnie-SGP terwijl hij demonstratief een vel papier verscheurde. Volgens hem heeft de ondernemer ‘geen schijn van kans’ bij de rechter.
Het college van B en W zegde toe dat het proces nog uitvoerig wordt geëvalueerd met de gemeenteraad. Burgemeester Harald Bouman wijst daarbij wel op het unieke karakter van de koop. “Een gemeente die een pand koopt dat ooit als volwaardig ziekenhuis heeft gefungeerd. Ik denk niet dat er ooit een gemeente eerder in deze situatie heeft gezeten.”