De gemeentelijke crisiskamer verhuist van het gemeentehuis naar de Poldertoren. Het college van B&W heeft hiervoor een investeringskrediet gevraagd aan de raad om de verhuizing op korte termijn mogelijk te maken.
Noodzakelijke aanpassingen aan de toren worden dan onderdeel van de op handen zijnde renovatie van de toren. Verandering van het klimaat en het daarmee samenhangende overstromingsrisico zijn de belangrijkste redenen voor de voorgenomen verplaatsing.
Continuiteitsopgave
Gemeenten in Nederland hebben een belangrijke taak in crisisbeheersing. Omdat onze gemeente vijf meter onder zeeniveau ligt maakt het risico van een stijgende zeespiegel aanvullende continuïteitsmaatregelen nodig. Hoewel de gevolgen nu nog niet direct merkbaar zijn wil de gemeente graag voorbereid zijn en wordt de crisiskamer verplaatst naar de nog beschikbare verdiepingen in de Poldertoren.
Bereikbaarheid
De reden om voor de Poldertoren te kiezen heeft te maken met de hoogte van de toren, de beschikbare ruimte in de toren en de bereikbaarheid voor alle crisisdiensten. Om te voorkomen dat water de toegang belemmerd, wordt tijdens de aanstaande renovatie een flexibele aanlegsteiger als noodvoorziening aangelegd. Ook een noodstroomvoorziening op de verdieping maakt onderdeel uit van deze voorzieningen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geeft een positief advies, ondanks de monumentale status van de toren. Dit maakt het mogelijk de crisiskamer binnen twee jaar volledig operationeel te hebben.
Planning
Na een positief besluit wordt zo snel mogelijk gestart met het maken van de technische tekeningen.
Een werkbezoek van het college onder leiding van de interne werkgroep Poldertoren, direct na de collegevergadering van aanstaande dinsdag, markeert de symbolische start van dit, voor onze gemeente belangrijke project.