22 maart 2017 is de 60ste Nationale
Boomfeestdag. Het accent in Flevoland ligt die dag op het
Kuinderbos waar de CdK en de burgemeester samen de eerste boom planten.
550 kinderen gaan bomen planten in het Kuinderbos tijdens de 60e nationale boomfeestdag. De eerste boom zal geplant worden door de commissaris van de koning de heer Leen Verbeek met burgemeester Aucke van der Werff.
Hemelbomen als verbinding tussen hemel en aarde
Het landelijke thema is bomen verbinden. Daarom heeft de boswachter van het Kuinderbos gekozen om vier hemelbomen te planten, ze verbinden de hemel met de aarde.
[caption id="attachment_12255" align="alignnone" width="300"]
Het thema verbinden komt ook terug door de unieke verbinding die de organiserende organisaties hebben. Sinds oprichting van de provincie Flevoland organiseren Flevolandschap, Landschapsbeheer Flevoland, Natuurmonumenten, gemeente Noordoostpolder, IVN afd Noordoostpolder, de huttenbouwweek en Staatsbosbeheer de jaarlijkse boomfeestdag.
Kinderen planten 3000 nieuwe bomen
De kinderen planten sparrenbomen op een plek waar in 1990 en 2007 veel bomen zijn omgewaaid tijdens zware stormen. in een verre toekomst zullen ze ons het mooie vurenhout opleveren.
In de tussentijd zullen binnen 10 jaar goudhaantjes, kuifmezen, sperwers en ransuilen gaan broeden in dit bos, omdat het een donker bos wordt dat een goede natuurlijke bescherming en voedsel gaat bieden.
Jaarlijks wordt een deel van het Kuinderbos uitgedund en de bomen die achterblijven kunnen dikker worden door het licht op de bosbodem struiken en planten groeien. Het hout uit het Kuinderbos wordt gebruikt voor zaaghout, brandhout, hurlysticks, vezelhout en chips voor groene stroom.
Voor elke Nederlander is er jaarlijks gemiddeld één kubieke meter hout nodig. Door de jaarlijks houtoogst draagt het Kuinderbos bij aan die behoefte. Door nieuwe bossen aan te planten zorgt Staatsbosbeheer dat er ook in de toekomst hout geoogst kan worden. Bos blijft bos bij Staatsbosbeheer. Totaal worden er dit jaar 15.000 nieuwe bomen aangeplant.