Koninklijke Onderscheiding voor tien inwoners Noordoostpolder 

26 apr 2016, 13:31 Gemeente
img 0972
Gem. NOP

Tien inwoners van Noordoostpolder kregen dinsdag 26 april een Koninklijke Onderscheiding opgespeld. Piet Baars, Peter van Campen, Riekie Ruis-van Dijk, Bertus van der Hoek, Anneke Keur-Jippes, Hans van Maurik, Gerard Spigt en Marijke van Vilsteren-Wennekes zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Nico van Staveren en Hero Torenbeek zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Piet Baars (65) uit Ens, Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer Piet Baars zet zich al sinds eind jaren ‘80 intensief en belangeloos in voor verenigingen, organisaties, clubs en kerk binnen de gemeente Noordoostpolder in zijn algemeenheid, en ten behoeve van het dorp Ens in het bijzonder. Zo was hij vanaf 1987 tot nu achtereenvolgens voorzitter van vereniging Dorpsbelang Ens, voorzitter van dorpshuis Het Roefje, voorzitter van de commerciële vereniging Ens, voorzitter van VVV Noordoostpolder én voorzitter van de gebouwencommissie van de Ireneüsparochie.

De heer Baars is niet alleen een integere, ervaren en vakbekwaam bestuurder. Ook als de handen uit de mouwen moeten worden gestoken staat hij klaar. Hij wordt alom geprezen voor zijn enthousiasme en praktische inzet en de bescheiden, tactische en respectvolle wijze waarop hij met mensen omgaat.

Peter van Campen (64) uit Emmeloord, Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer Peter van Campen zet zich al meer dan veertig jaar in voor de samenleving in Noordoostpolder. Naast zijn baan in het onderwijs is hij vanaf halverwege de jaren tachtig actief als vrijwilliger binnen het verenigingsleven in Noordoostpolder, in het bijzonder bij Sportclub Emmeloord.

Hij wordt aangemerkt als een van de prominente vrijwilligers van Sportclub, die zijn sporen meer dan verdiend heeft. Zowel op het bestuurlijke vlak als op het terrein van uitvoering. Zo is hij al jarenlang een belangrijke schakel binnen de vereniging in de ontwikkeling en uitvoering van jeugdplannen. De club kent veel grote jeugdtoernooien en heeft een groot sociaal karakter met veel activiteiten.

In buurgemeente Urk is hij actief bij de Sportvereniging Urk als sportverslaggever. Daarnaast vervult hij al meerdere jaren een bestuursfunctie binnen de James L. Ridgely Loge (Odd Fellows). De heer Van Campen wordt omschreven als een gedreven en integer persoon met grote sociale vaardigheden en een grote maatschappelijke betrokkenheid.

Riekie Ruis-van Dijk (62) uit Marknesse, Lid in de Orde van Oranje Nassau

Riekie Ruis-van Dijk is al jarenlang actief betrokken bij de verenigings- en dorpsactiviteiten in het dorp Marknesse. Een vrijwilliger pur sang. Zo’n stille werker op de achtergrond, waar nooit vergeefs een beroep op wordt gedaan. Haar belangeloze inzet voor het dorp Marknesse en de inwoners wordt algemeen geroemd.

In de loop van de jaren was en is zij nagenoeg bij alle denkbare activiteiten binnen het dorp en de regio betrokken geweest. Bovendien heeft zij samen met haar man (hobby-dorpsfotograaf) alle gebeurtenissen in het dorp en de regio op foto vastgelegd. Van hun fotomateriaal (samen met het materiaal van hun voorganger) is door de jaren heen een uitgebreid fotoarchief opgebouwd, dat van grote betekenis is geworden voor de geschiedschrijving van het dorp Marknesse.

Bertus van der Hoek (75) uit Emmeloord, Lid in de Orde van Oranje Nassau

Bertus van der Hoek spant zich meer dan gemiddeld in voor mensen die op welke wijze dan ook hulp of aandacht nodig hebben. Zo is hij in zijn functie van diaken van de Gereformeerde Kerk in Emmeloord in 2000 gestart met het inzamelen van tweedehands goederen: de start van de huidige Stichting De Helpende Hand Emmeloord. Met de ingezamelde spullen helpt de stichting minima in Noordoostpolder en vluchtelingen in het AZC in Luttelgeest aan spullen die zij zelf niet kunnen betalen.

Daarnaast is de heer Van der Hoek sinds 1999 één van de drijvende krachten achter het inloophuis De Trefhoek in Emmeloord. Een plek waar mensen die behoefte hebben aan een gesprek of een kopje koffie zomaar binnen kunnen lopen. Voor zijn jarenlange werk binnen de kerkgemeenschap in zijn algemeenheid, en zijn bijzondere inzet voor de hiervoor genoemde activiteiten heeft de samenleving van Noordoostpolder bijzonder veel waardering.

Anneke Keur-Jippes (64) uit Nagele, Lid in de Orde van Oranje Nassau

Anneke Keur-Jippes zet zich al sinds jaar en dag zeer intensief en belangeloos in voor verenigingen en organisaties in Nagele, Noordoostpolder en Flevoland. Dit zowel op bestuurlijk als op vrijwilligersniveau. In de loop van de jaren was en is zij betrokken bij de sportvereniging, de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen, de tennisvereniging, de buurtvereniging, de vereniging dorpsbelang, de kruisvereniging, de Groenbrigade, de Stichting Ontmoet het platteland, het Prins Bernard Cultuurfonds en de Stichting Nagele Expositie (Museum Nagele).

Mevrouw Keur-Jippes is een voorbeeld van een onvermoeibare vrijwilliger. Actief, loyaal, betrokken, behulpzaam, positief, een voorbeeld voor anderen. Iemand die altijd voor een ander klaar staat.

Hans van Maurik (66) uit Bant, Lid in de Orde van Oranje Nassau

Gedurende zijn opleiding en arbeidzame leven heeft Hans van Maurik zich bezig gehouden met het ontwikkelen en toepassen van nieuwe technieken bij paarden met hoefziekten. Vanwege zijn bijzondere vakkennis is hij landelijk bekend. Door het geven van cursussen en het publiceren van artikelen in vakbladen was de heer Van Maurik altijd bezig zijn ervaringen te delen met vakgenoten. Daarnaast heeft hij zijn kennis en kunde vanaf de beginjaren ‘80 tot aan de dag van vandaag in het kader van vrijwilligersactiviteiten altijd ingezet voor de paardensportorganisaties in de gemeente Noordoostpolder.

Bij zijn pensionering op 27 maart 2015 is de heer Van Maurik door het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden benoemd tot het Eerste lid van verdienste van de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden.

Gerard Spigt (62) uit Nagele, Lid in de Orde van Oranje Nassau

Het bestuur van Museum Nagele heeft Gerard Spigt voorgedragen voor een Koninklijke Onderscheiding. De heer Spigt zet zich sinds het eind van de jaren ‘70 tot de dag van vandaag intensief en belangeloos in voor verenigingen, organisaties en medeburgers in het dorp Nagele. Dit zowel op bestuurlijk als op vrijwilligersniveau. Zijn belangeloze inzet voor het Museum Nagele, de voetbalvereniging, de school, alsook voor het dorp en de dorpsvereniging, wordt geroemd.

De heer Spigt is altijd bereid zijn handen uit de mouwen te steken. Door de mensen die de onderscheiding aanvragen en ondersteunen wordt hij omschreven als loyaal, betrokken, verantwoordelijk, nauwkeurig en plichtsgetrouw.

Marijke van Vilsteren-Wennekes (57) uit Luttelgeest, Lid in de Orde van Oranje Nassau

Marijke van Vilsteren-Wennekes maakt zich al vele jaren zeer verdienstelijk in het kerkelijk en maatschappelijk leven van Noordoostpolder. Ze is energiek, inspirerend, ruimdenkend, overtuigend en een goede organisator. En die kwaliteiten zet ze op vele terreinen in. Voor de kerk en de kerkgemeenschap, voor allochtonen en asielzoekers en voor kinderen en jongeren. Eigenlijk voor iedere medemens. Mevrouw Van Vilsteren bruist van de energie. Ze is iemand waarop nooit vergeefs een beroep wordt gedaan.

Nico van Staveren (62) uit Espel, Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Nico van Staveren is een initiatiefrijk, vernieuwend, toonaangevend en succesvol ondernemer in de gemeente Noordoostpolder, die verder kijkt dan zijn persoonlijke belangen. Hij is een bruggenbouwer, die voortdurend op zoek is naar integratie van belangen en bundeling van krachten. Zowel op lokaal, regionaal als op landelijk niveau. Hij geeft hier actief inhoud aan door relaties in zijn netwerk te verbinden en concreet richting te geven aan ontwikkelingen in de gemeenschap. Als ondernemer is hij doelgericht in zijn inzet en acties.

Ook maatschappelijk gezien vervult de heer Van Staveren al decennia lang een belangrijke rol bij initiatieven die ook na zijn afscheid voortduren en een eigen bestaansrecht hebben. Het verbeteren van de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs, evenals het verbeteren van de leefbaarheid en werkgelegenheid in de gemeente Noordoostpolder waren en zijn nog steeds belangrijke drijfveren in zijn dagelijks leven.

Hero Torenbeek (76) uit Emmeloord, Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Hero Torenbeek was voor zijn pensionering werkzaam als predikant bij de Protestantse Gemeente Emmeloord. Hij wordt aangeduid als een kundig, wijs, vriendelijk, toegankelijk, betrouwbaar en bevlogen mens, met scherp inzicht en uitstekende organisatorische talenten. Een man die zowel binnen zijn werk als maatschappelijk zijn sporen meer dan verdiend heeft.

Zo was hij in de negentiger jaren vanuit zijn professie binnen de kerk actief in landelijke en regionale besturen (SOW ontwikkeling kerken en de beleidsontwikkeling voor de Theologische Universiteit Kampen) en van april 2004 tot mei 2014 lid van het tuchtrechtsprekend College voor het Opzicht van de Protestantse Kerk in Nederland.

Maar ook maatschappelijk was en is hij actief. Zo was hij 6 jaar voorzitter van de CDA-fractie in de gemeente Noordoostpolder, 11 jaar lang voorzitter van het bestuur van de stichting Christelijk Speciaal en Voortgezet Speciaal Onderwijs voor Noordoostpolder en omstreken. Momenteel is hij nog actief als lid van de werkgroep Amnesty International Noordoostpolder als scholenwerker.