Oostelijke dorpen krijgen ook geld voor de leefbaarheid

Foto: Max Pixel

Bant, Luttelgeest, Marknesse, Ens en Kraggenburg krijgen vanaf nu ook jaarlijks elk tienduizend euro voor het versterken van de leefbaarheid. De vijf andere dorpen krijgen zo’n bedrag al jarenlang vanuit een fonds van het Windpark Westermeerdijk. Dit is in 2016 afgesproken als compensatie voor de overlast van windmolens in Rutten, Creil, Espel, Tollebeek en Nagele.

NOORDOOSTPOLDER, 26-03-2024 – Volgens de coalitiepartijen is het eerlijker als alle dorpen in de Noordoostpolder een bedrag ontvangen. Dat hebben ze ook afgesproken in het coalitieakkoord. Het CDA is het niet eens met het voorstel. Volgens Marien van der Slikke wordt de subsidie aan de oostelijke dorpen nu als een ‘compensatie’ uitbetaald. “Maar de windmolens staan in het westen en niet in het oosten…”, zegt Van der Slikke. Hij vindt daarom dat ook de westelijke dorpen extra subsidie moeten krijgen. Ook de wijken in Emmeloord moeten volgens hem leefbaarheidsgeld krijgen. Dat zou de gemeente dan jaarlijks 150.000 euro kosten in plaats van de 50.000 die het college nu voorstelt.

Geen enkele andere partij steunde de visie van het CDA. “Ik vind het lastig om te constateren dat het CDA alles doet om de coalitie een hak te zetten”, mopperde Alex Tuinenga van Politieke Unie nog. Volgens Van der Slikke is daarvan geen sprake. “Maar ik vind dat we de dorpen en de wijken gelijkwaardig moeten behandelen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen