Nieuwbouw Bosbad; duurzamer en betaalbaarder

Vooraanzicht nieuw Bosbad
Vooraanzicht nieuw Bosbad
Foto: Gemeente Noordoostpolder

Het college van B&W stelt voor een nieuw zwembad te bouwen achter de Bosbadhallen. Daarmee komt er een nieuw toekomstbestendig, efficiënt en duurzaam Bosbad. Het voorstel voor nieuwbouw is anders dan de eerdere voorstellen om het huidige Bosbad te verbouwen.

EMMELOORD, 23-12-2023 – De kosten daarvan bleken te hoog. Wethouder René van Amersfoort: “Het interessante aan nieuwbouw is dat de investeringskosten weliswaar hoger zijn, maar de exploitatiekosten drastisch lager. Daardoor kunnen we nu nieuwbouw realiseren, terwijl het bedrag voor het Bosbad in onze begroting gelijk blijft.” In januari ligt het voorstel voor aan de gemeenteraad.

Als de gemeenteraad ook instemt, kunnen gebruikers en architect het ontwerp verder uitwerken. Eind 2024 moet het ontwerp gereed zijn. De start van de bouw is dan begin 2025 en gaat ruim anderhalf jaar duren.

Nieuwe indeling zwembad

In het nieuwe voorstel wordt aan de achterkant van de Bosbadhallen bijgebouwd. Daarmee is er ruimte voor een nieuw modern, gasloos en duurzaam zwembad, met een wedstrijdzwembad en een groot doelgroepenbad. Ook komt er een familieglijbaan en een gethematiseerd peuterbad.

Door het transparante ontwerp vormen het buitenbad en de binnenbaden meer een geheel. De ingang van het gehele sportcomplex verplaatst naar de kant van de Boslaan. Bij binnenkomst is er een gezellige horecavoorziening voor zowel sporthallen als het zwembad.

Directeur van het Bosbad, Marcel Jagersma is erg blij met deze ontwikkeling: “Het nieuwe zwembad is een vooruitgang voor al onze klanten; leskinderen, zwemmers, recreanten, verenigingen, scholen en instellingen. Zij kunnen straks onder perfecte omstandigheden terecht om te leren zwemmen, te werken aan hun conditie, gezondheid of gewoon om plezier te maken”. Een ander groot pluspunt dat Jagersma benoemd, is dat het huidige zwembad niet dicht hoeft. “De exploitatie kan gewoon doordraaien terwijl het nieuwe zwembad wordt gebouwd.”

Betere verbinding en zichtbaar

In de nieuwe opzet wordt het zwembad op een duurzame wijze gekoppeld aan de Bosbadhallen en vormen ze samen een geheel. Door de nieuwe ingang wordt het buitenbad bovendien beter ontsloten en maakt nadrukkelijk deel uit van het sportcomplex. Wethouder René van Amersfoort: “In het nieuwe ontwerpen is het vanaf de Sportlaan duidelijk zichtbaar dat hier wordt gesport. En we weten dat ‘zien sporten doet sporten’! Dat is zo belangrijk! Ik ben blij dat er door de lange route die we moesten doorlopen nu een compleet en mooi plan ligt.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen