Koninklijke onderscheiding voor Thea Limbach

Thea Limbach
Thea Limbach
Foto: Gemeente Noordoostpolder

Mevrouw Thea Limbach heeft uit handen van burgemeester Roger de Groot op 28 juni een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Zij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

EMMELOORD, 29-06-2023 – Mevrouw Limbach kreeg de onderscheiding voor haar grote verdiensten voor de sport in het algemeen en de (invalide)sport in het bijzonder. De onderscheiding werd haar uitgereikt tijdens haar afscheidsreceptie als sportdocent in het onderwijs.

Topsporter

Als internationale topschaatser was Thea Limbach in het begin van de jaren ’80 actief op internationale wedstrijden. Als schaatser is zij tevens uitgezonden naar de Olympische Winterspelen van 1984 in Sarajevo, waar zij deelnam op meerdere afstanden.

Invalidesport

Na haar actieve carrière als sporter is zij op meerdere gebieden actief gebleven in de sport. Voor NOC-NSF heeft zij zich in de rol van Chef de Mission, ingezet om jonge en talentvolle sporters te ondersteunen bij meerdere Winter Europees Jeugd Olympische Festivals (EJOF). Ze ontfermde zich over jonge sporters en leverde een waardevolle bijdrage aan hun ontwikkeling en de zichtbaarheid van topsport voor Nederland.

Zij speelde een belangrijke rol voor het Nederlandse Paralympisch Team op de Paralympische Spelen van Athene (2004) en Beijing (2008). Bij deze twee Paralympische Spelen was zij Chef de Mission en begeleidde zij twee grote groepen paralympiërs in 13 paralympische sporten. Zij creëerde een podium op het hoogste niveau voor de paralympische sport voor Nederland.

Onderwijs

Mevrouw Limbach was ruim veertig jaar werkzaam op diverse onderwijsinstellingen in de Noordoostpolder. Al tijdens haar actieve schaatsloopbaan en ook later stond zij aan de basis van het sportieve curriculum binnen de school. Haar betrokkenheid gaat verder dan de lessen. Ook het begeleiden van excursies, werkweken en haar inbreng in samenwerkingsverbanden hebben mede het huidige sportklimaat in de polder vormgegeven.

Lokaal betrokken

Begin 2008 is ze bestuurslid geworden van het Bosbad en heeft ze zich vanaf het eerste moment ingezet voor de sportmogelijkheden in het Gemeentelijk zwembad, zowel op recreatief, wedstrijd als educatief gebied. Ze heeft ervoor gezorgd dat zwemles en recreatief zwemmen in de gemeente Noordoostpolder mogelijk is en blijft in zowel een binnen- als buitenbad.

Naast dit alles heeft ze actief meegewerkt aan het proces over de toekomst van het Bosbad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen