Perspectiefnota 2024-2026 laat druk op begroting zien

Foto: pixabay

Het perspectief voor de komende jaren toont structurele tekorten, maar biedt wel mogelijkheden. Dat is een van de conclusies van de perspectiefnota die afgelopen week door het college van B&W is besproken.

EMMELOORD, 04-06-2023 – Op basis van de informatie die nu beschikbaar is, heeft de gemeente de komende jaren een structureel tekort van € 1,3 miljoen. De Noordoostpolder heeft op dit moment een stabiele reservepositie en de jaarrekeningen sluiten ruim positief.

Maar er liggen ook flinke opgaven en uitdagingen. Wethouder Sacha Werkman: “We willen en kunnen lef tonen en in onszelf investeren. Dat maakt een krachtig Noordoostpolder. Lef krijgen we uit vertrouwen, vertrouwen vraagt om inzicht en grip.” Dit college kiest ervoor om meer grip te krijgen. De komende maanden kijkt het college samen met de raad naar oplossingen om eind dit jaar een sluitende meerjarenbegroting aan te bieden. Op 10 juli ligt het jaarlijkse document, dat vooruitloopt op de programmabegroting, voor aan de gemeenteraad.

Druk op de begroting

Crises en onzekerheden hebben niet alleen effect op de wereld of Nederland, maar ook op de gemeente. De prijzen van voedsel, energie, goederen en diensten stijgen. En ook de hoge inflatie, stijgende loonkosten en stijgende rente hebben hun weerslag. Investeringen vallen hoger uit, onderhoudsbudgetten geven minder ruimte en reserveringen lopen uit de pas met de huidige marktprijzen. De druk op de begroting is in deze perspectiefnota duidelijk zichtbaar.

Het Rijk

De financiële startpositie van de perspectiefnota wordt mede gebaseerd op de hoogte van de algemene uitkering van het Rijk. Met de gegevens van de Voorjaarsnota van het Rijk lijkt deze negatiever uit te vallen. De mei- en septembercirculaire geven daar de komende tijd meer duidelijkheid over. Door allerlei ontwikkelingen groeit het takenpakket van de gemeente. Denk aan de woningbouwopgave, (energie)armoede, klimaatverandering en vergrijzing. Wethouder Sacha Werkman: “Bij de extra taken krijgen we vooraf niet altijd heldere spelregels en financiële middelen.

We moeten kritisch kijken naar nieuwe taken vanuit het Rijk. En het uitgangspunt is: bij extra taken hoort voldoende extra budget”.

Financieel inzicht

Het college heeft ervoor gekozen nog niet te bezuinigen. De afgelopen jaren hadden we een positief resultaat op onze jaarrekeningen. In 2022 was dat € 10 miljoen. Wethouder Sacha Werkman: “We gaan eerst kijken hoe we scherper kunnen budgetteren, daarna volgt eventueel het gesprek over bezuinigingen.” Bij dat gesprek hoort volgens het college ook een discussie over kerntaken en over wat voor gemeente Noordoostpolder wil zijn. Waarbij deze coalitie kiest voor ruimte voor elkaar en voor nieuwe initiatieven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen