Gemeenteraad wil de lastendruk voor de afvalinzameling omlaag

afval scheiden
afval scheiden
Foto: parelprojecten.nl

De gemeenteraad wil dat het college van B en W naar mogelijkheden zoekt om de afvalstoffenheffing omlaag te brengen. Volgens het college moet de heffing met bijna 22 procent omhoog om de komende jaren kostendekkend te blijven. ChristenUnie-SGP en Politieke Unie zetten daar vraagtekens bij.

Anjo Simonse (ChristenUnie-SGP) ziet mogelijkheden tot besparingen. Hij heeft uitgezocht dat buurgemeenten maximaal 26 keer per jaar de gft-container laten ophalen. “In de Noordoostpolder is dat 36 keer. Geen gemeente in Nederland haalt vaker de gft-container op dan wij. Minder rijden bespaart veel geld.”

Volgens Simonse moeten ook de tarieven voor extra groene containers omhoog. Nu betalen bewoners van appartementen volgens hem mee aan polderbewoners ‘met grote tuinen’. Ondanks dat met name VVD en Politieke Unie eerst een evaluatie van de afvalinzameling willen afwachten, schaart een meerderheid van de raad zich achter de amendementen. Het college moet dus proberen om de lastendruk te verlagen.

Wethouder Werkman raadde de moties af. Zij wijst erop dat de kosten voor de afvalinzameling komend jaar met 12,6 procent stijgen. Bovendien valt een korting weg die de gemeente dit jaar op de afvalstoffenheffing gaf.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen