Succesvolle scholenstrijd tegen elektronisch afval

Prijsuitreiking E-waste Race de Regenboog
Foto: Gemeente Noordoostpolder

Basisschool de Regenboog uit Ens is met 1319 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. Wethouder Simonse overhandigde donderdag 14 april de trotse school de prijs.

LELYSTAD/NOORDOOSTPOLDER/WESTLAND, 14-04-2022 – Afgelopen vier weken hebben leerlingen van tien basisscholen uit de gemeenten Lelystad, Noordoostpolder en Westland een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 10.893 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt hergebruikt en gerecycled.

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race.

Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten – van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard – online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

Onderstaande basisscholen hebben de afgelopen vier weken meegedaan aan de E-waste Race: Op de Wieken, de Regenboog, de Zonnebloemschool en Windkracht 10 uit gemeente Noordoostpolder. De Wegwijzer, SBO de Diamant en de Kyckert uit gemeente Westland en de Albatros, OD de Tjalk en de Sluis uit de gemeente Lelystad.

De E-waste Race Lelystad, Noordoostpolder en Westland is een initiatief in samenwerking met Weee Cycle, Weee Nederland en de gemeenten Lelystad, Noordoostpolder en Westland. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Heeft u nog e-waste thuis liggen? Dit kunt u altijd inleveren bij uw plaatselijke milieustraat of afvalbrengstation.

 

Fotobijschrift: Wethouder Anjo Simonse en toezichthouder Afval en Reiniging Harmen Oenema
overhandigen de prijs aan de leerlingen van de Regenboog in Ens

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen