Advies informateurs Noordoostpolder: verken een coalitie met Politieke Unie, CU/SGP en CDA

Van Daalen en Westmaas
Foto: Gemeente Noordoostpolder

Op dinsdag 5 april hebben informateurs Andries van Daalen en Jan Westmaas het advies voor de nieuwe coalitie van de gemeente Noordoostpolder gepresenteerd tijdens een openbare raadsvergadering.

NOORDOOSTPOLDER, 05-04-2022 – Zij hebben in opdracht van partijleider Toon van Steen van de Politieke Unie onderzocht welke coalitie kansrijk is in Noordoostpolder.

Drie partijencoalitie

Uit de gesprekken met de partijen is gebleken dat een coalitie van Politieke Unie, CU/SGP en CDA een realistische optie is, op voorwaarde dat de partijen het eens worden over vernieuwende onderwerpen zoals de winkelopenstelling op zondag en softdrugsbeleid. ‘Wanneer de partijen van mening zijn dat er een vierde partij moet aansluiten, dan moet
nadrukkelijk in eerste instantie naar ONS worden gekeken’, zo geven de informateurs aan.

Alternatieven

Wanneer de Politieke Unie, CU/SGP en CDA (al dan niet samen met ONS) niet tot overeenstemming komen, dan adviseren de informateurs om te kijken naar een coalitie met Politieke Unie, CDA, ONS en VVD: eveneens een brede coalitie die recht doet aan de verkiezingsuitslag waarbij de op vernieuwing gerichte onderwerpen worden gerealiseerd.
Ten slotte noemen de informateurs ook een derde optie met de PvdA, waarbij het CDA ingewisseld kan worden voor de VVD.

Vervolg

‘Er is op basis van de verkiezingsprogramma’s en de uitslag van de verkiezingen in de Noordoostpolder veel mogelijk, alle partijen hebben goede ideeën voor onze gemeente en de welwillendheid om er een mooie bestuursperiode van te maken en samen te werken’, aldus de informateurs.

Nu het advies van de informateurs bekend is, start de formatiefase waarin definitief bekend zal worden welke partijen in de periode 2022-2026 de coalitie en het college van burgemeester en wethouders vormen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen