Op zoek naar nieuwe vorm 7-de landschapskunstwerk

Pier en Horizon
Foto: parelprojecten.nl

De krachtige stormen van afgelopen periode hebben het landschapskunstwerk Pier + Horizon zwaar beschadigd. Dit kunstwerk ligt in het Zwarte Meer nabij Kraggenburg. Gemeente Noordoostpolder heeft met kunstenaar Paul de Kort afgesproken dat het kunstwerk niet terug keert in de oorspronkelijke vorm.

KRAGGENBURG, 18-03-2022 – Wethouder Wiemer Haagsma: “We hebben helaas moeten constateren dat de natuurkrachten te sterk zijn voor dit landschapskunstwerk. Na rijp beraad hebben we besloten om geen extra geld meer uit te geven aan het onderhoud van het kunstwerk. Maar we zorgen ervoor dat de contouren en de essentie van Pier+Horizon zichtbaar en beleefbaar blijven.” Kunstenaar Paul de Kort sluit zich daar bij aan: “Het zegt misschien ook iets over deze tijd van klimaatverandering. Als ik er zo naar kijk kan Pier+Horizon in een ‘2 e leven’ nog een extra boodschap uitdragen”.

Contouren Pier + Horizon blijven

Afgelopen periode is duidelijk geworden dat het oorspronkelijke kunstwerk helaas niet in de natuurlijke setting van het Zwarte Meer past. De gemeente haalt vanuit veiligheidsoverwegingen het beloopbare dek van de pier weg. De jukken waar het dek op rust, blijven behouden en zullen de lijn van de voormalige krib in herinnering houden. Zo blijven de contouren zichtbaar. Het deel van de pier op land en de kleine uitloop in het water blijven. De ‘kraggen’, beweegbare drijvers met riet, worden weggehaald. Met de kunstenaar zoekt de gemeente naar een alternatief daarvoor, zodat het idee van de beweging aan de horizon in een andere vorm kan terugkeren. Paul de Kort: “Mijn oorspronkelijke visioen: het ritme van de verticale en horizontale lijnen op het water, de beweging op de wind en de stroming, de sublieme ervaring om éven los van de oever te zijn en omringd door het water, ‘de ode aan de horizon’, dat blijft”.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen