Laatste Belgische barak Emmeloord blijft behouden

De laatste Belgische barak in Emmeloord.
De laatste Belgische barak in Emmeloord.
Foto: gem. Noordoostpolder

De laatste Belgische barak in Emmeloord, gebruikt door IVN, Huttenbouw en het Voedselbos, wordt voor de toekomst behouden en gerenoveerd.

Gemeente Noordoostpolder gaat na de zomer van start met de renovatie en verduurzaming van twee unieke gebouwen in de gemeente. Dorpshuis De Bosfluiter in Luttelgeest wordt gerenoveerd en uitgebreid, zodat het nog meer een ontmoetingsplek voor het dorp wordt. En een van de laatste oorspronkelijk Belgische barakken wordt gerenoveerd en als natuureducatie centrum ingericht.

De aanpak van de gebouwen zijn onderdeel van het totaal aan vastgoed dat de gemeente de komende jaren aanpakt. Een deel van de inrichting doen de vrijwilligers van de verenigingen zelf.

Barak sluit aan bij Voedselbos

De Belgische Barak aan de Sportlaan in Emmeloord heeft als gebruikers het Instituut voor Natuureducatie (IVN), stichting Huttenbouw en het Voedselbos. Dit gebouw is de laatste houten Belgische barak in onze gemeente die nog over is uit de tijd van het droogleggen van de polder. De gemeente wil dit stukje geschiedenis behouden.

Samen met de gebruikers is een ontwerp gemaakt dat het gebouw beter tot zijn recht doet komen en weer toekomstbestendig maakt. De aansluiting met het voedselbos en natuureducatie wordt verder versterkt.

Aanvullende wensen De Bosfluiter mogelijk door provinciale subsidie

Dorpshuis “De Bosfluiter” wordt gebruikt door Stichting verenigingsgebouw Luttelgeest. Het bestuur betaalt mee om aanvullende wensen zoals een grotere (theater)zaal, een extra MIVA toilet, keukenvoorzieningen en extra vergaderfaciliteiten mogelijk te maken.

Deze eigen bijdrage is mogelijk door een subsidie die zij van de provincie (Fonds Leefbaarheid Landelijk Gebied) hiervoor hebben ontvangen. Het ontwerp van het vernieuwde dorpshuis is samen met het bestuur van het dorpshuis en Dorpsbelang Luttelgeest gemaakt.

Gemeenteraad besluit in voorjaarsrapportage

Beide projecten vallen onder het uitvoeringsprogramma Voorzien in Vastgoed. De gemeenteraad besluit bij de voorjaarsrapportage over de combinatie van gereserveerd budget en middelen voor onderhoud. Daarna wordt begonnen met de verbouwingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen