Denk mee over bomen in bermen

Foto: mhpublicaties.nl

Gemeente Noordoostpolder vraagt inwoners mee te denken over bomen langs buitenwegen. Dit omdat onder meer de essen verdwijnen vanwege de essentaksterfte.

Het groen langs de buitenwegen heeft aandacht nodig. Essentaksterfte en klimaatverandering vragen om een nieuwe kijk op de bomen, bermen en sloten. Want die zijn belangrijk voor de natuur en het landschap. Daarom maakt de gemeente een visie voor het groen langs de wegen.

Ideeën op een kaart

Tot en met zondag 2 februari kan iedereen zijn/haar ideeën op een digitale kaart zetten. Die kaart staat op noordoostpolder.nl/bomen De input wordt gebruikt voor de nieuwe visie. In de visie komen keuzes voor het groen. Bijvoorbeeld over de soort bomen die na het kappen van zieke essen wordt geplant. Of over ecologisch bermbeheer. Die keuzes kunnen voor de ene weg anders zijn dan voor de andere weg.

Natuur en landschap

Bomen zijn van veraf zichtbaar. Zij zijn een belangrijk onderdeel van het landschap in onze vlakke polder. Daarnaast zijn bomen, bermen en sloten belangrijk voor de natuur. Dieren vinden er voedsel en beschutting. Samen met de erfsingels en de bossen, vormt het groen een goed leefgebied voor vogels, vleermuizen en anderen dieren.

Nieuwe bomen in de komende jaren

In de komende jaren moeten veel essen worden gekapt. In Noordoostpolder staan ongeveer 5.000 essen langs de buitenwegen. Die lijden bijna allemaal aan essentaksterfte. Gelukkig hoeven ze niet allemaal tegelijk weg. Het gebeurt gedurende meerdere jaren. Waar de bomen verdwijnen, gaat de gemeente planten volgens de nieuwe visie.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen