Archeologische vondst vertraagt mogelijk werkzaamheden op de Deel

Foto: wikipedia

Tijdens graafwerkzaamheden op de Deel is de aannemer afgelopen donderdag mogelijk op een archeologisch vondst gestuit. In een eerste contact en een ruwe verkenning met archeologen is gesproken dat het over een schip uit de 16 e eeuw gaat dat tijdens de slag om de Zuiderzee is vergaan.

De werkzaamheden op de Deel zijn daar stil gelegd. De vondst kan er toe leiden dat de realisatie van de nieuwe Deel vertraging oploopt.

Verder onderzoek

De ontdekking vraagt nog om verder onderzoek. Het gedeelte dat nu is gevonden lijkt een deel van een groter geheel te zijn. Verder afgraven, onderzoeken en dateren moet duidelijk maken of en om welk schip het gaat. Daarmee is de nodige tijd gemoeid.

Wethouder Wiemer Haagsma blijft realistisch. ”Als gemeente zijn we wettelijk verplicht om mogelijk archeologisch belangrijke vondsten te melden. Het werk moet dan worden stilgelegd totdat alles is onderzocht. Het is voor de voortgang van het werk uitermate jammer. Anderzijds, als dit een vondst van nationaal belang is, dragen wij als
Noordoostpolder bij aan een onderbelicht stukje vaderlandse geschiedenis: de slag om de Zuiderzee en de rol die de Watergeuzen daarin speelden.”

Voorlopig ligt het werk stil totdat meer duidelijk is over de herkomst en de historische waarde van het schip.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen