Eerstelijnszorg zorg van de gemeente

Foto: mhpublicaties.nl

De overheden gaan niet over ziekenhuisvestigingen, maar wel over zorg. Noordoostpolder beijvert zich om eerste- en het liefst anderhalvelijnszorg overeind te houden.

Reden waarom het college donderdag 25 oktober – de dag waarop het faillissement van de MC ziekenhuizen werd uitgesproken – een extra raadsvergadering inlaste. “De feiten veranderen per uur”, zegt wethouder Marian Uitdewilligen. De portefeuillehouder heeft inmiddels overleg gevoerd met partijen als Zilveren Kruis, GGD (ambulances), en Antonius Zorggroep. Antonius neemt de patiëntenzorg over van het failliete MC Emmeloord.

De gemeenteraad zat donderdag met veel vragen over de recente ontwikkelingen. “Wie is er nou gepiepeld?”, vraagt Berthoo Lammers (ONS) zich af. “In september meldt de MC Groep dat de financiële positie is verbeterd van -30 miljoen naar -3 miljoen euro, een maand later zijn ze failliet.” Ook D66 wilde weten of het college door dat nieuws was ‘overvallen’. Volgens  Uitdewilligen had ze vorige week nog een gesprek met een commissaris van de MC Groep die ‘vol vertrouwen’ was.

De GGD heeft met het wegvallen van de spoedeisende hulp in Lelystad per direct een extra ambulance ingezet voor Noordoostpolder en Urk. “Er is een wettelijke eis van 45 minuten aanrijdtijd. Onze inwoners zitten net op het randje. Het duurt 41 à 42 minuten bij het aanrijden met gillende sirene. Een normale rit duurt dus veel langer en dat vinden wij onacceptabel.” Het college streeft ernaar op termijn een vestiging voor spoedeisende eerstelijnszorg – ‘en het liefst anderhalvelijnszorg’ – naar Noordoostpolder te halen. “Daarover gaan we in gesprek met de keten.”

Mocht er toch nog een partij komen die MC Emmeloord overneemt, dan gaat het college meteen het gesprek aan, verzekert de wethouder: “Dan gaan we voor samenwerking tussen die partij en Antonius”.

Het vastgoed is onder bewind van de curator. De gemeente heeft een achtergestelde lening van 2,4 miljoen euro uitstaan. “Die willen we terugvorderen bij de curator.”

De wethouder probeert een afspraak te maken met de minister om de problematiek in Noordoostpolder onder aandacht te brengen. “Daarnaast hebben we contact met de eigen politieke partijen, die in debat aandacht gaan vragen voor streekziekenhuizen en voor de situatie in Urk en Noordoostpolder in het bijzonder.”

Het college zegt toe:

  • de raad op de hoogte te houden van alle onderhandelingen;
  • op gepaste manier aandacht te besteden aan de medewerkers van MC Emmeloord die hun baan kwijt zijn;
  • en de burger te informeren over alle veranderingen.

Alle partijen scharen zich unaniem achter een motie van de CU-SGP waarin wordt gesteld:

  1. Dat de continuïteit van spoedeisende en reguliere zorg per direct én in de toekomst
    noodzakelijk is;
  2. Het voor de gemeente Noordoostpolder onacceptabel is dat aanrijdtijden voor spoedeisende hulp verslechteren en een dringend beroep wordt gedaan op de zorgverzekeraars en alle andere betrokkenen, waaronder de Minister, om spoedeisende hulp beschikbaar te houden;
  3. Antoniusziekenhuis medewerking te verlenen in de afspraak met de zorgverzekeraars om de patiënten van MC IJsselmeerziekenhuizen over te nemen;
  4. Deze motie toe te zenden aan de tweede kamercommissie en Zilveren Kruis.

GroenLinks geeft een stemverklaring af over punt 3. “Er zijn ook mensen die naar andere ziekenhuis willen dan Antonius. Wij willen graag alle omliggende ziekenhuizen volledige medewerking geven en we hopen op een warme overdracht”, aldus Sandra Schrijver.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen