Noordoostpolder stelt beleid op voor zonneweides

Foto: Commons Wikimedia

Om in 2030 energieneutraal te zijn, is de realisatie van zonneweides een belangrijke ontwikkeling.

Het college heeft daarom besloten zonneweides versneld mogelijk te maken in het “windmolengebied”. Wethouder Wiemer Haagsma: “We hebben de afgelopen tijd met veel initiatiefnemers gesproken die kansen zien voor zonneweides. We willen voorkomen dat overal verspreid in het landelijk gebied zonneweides komen. Dit past niet bij het grootschalige open karakter van Noordoostpolder”. De gemeenteraad gaat vervolgens kijken welke gebieden in de Noordoostpolder verder geschikt en wenselijk zijn voor zonneweides.

Plan van aanpak vastgesteld

Gemeente Noordoostpolder heeft een plan van aanpak gemaakt met o.a. criteria waaraan zonneweides moeten voldoen. De gemeenteraad kan op basis van deze criteria gebieden aanwijzen waar zonneweides goed landschappelijk zijn in te passen. Het windmolengebied blijkt hier aan te voldoen, daarom wil de gemeente hier alvast mee aan de slag. Verder houdt de gemeente rekening met de provinciale Structuurvisie Zon. De provincie stelt in eerste instantie 500 ha beschikbaar voor heel Flevoland.

Criteria gebieden voor zonneweides

In het plan van aanpak staan criteria benoemd waar de zonneweides aan moeten voldoen. Deze criteria gaan bijvoorbeeld over landschappelijke kwaliteiten, de mogelijkheden om te participeren en de wijze waarop omwonenden worden betrokken (draagvlak). De gemeentelijke criteria vormen ook een uitwerking van de provinciale Structuurvisie Zon. Het gaat dan bijvoorbeeld naast het windmolengebied om de glastuinbouwgebieden Luttelgeest-Marknesse en Ens. Daarnaast  is er een wens voor kleine zonnevelden bij dorpen. Ook het bodemdalingsgebied ten zuiden van Emmeloord wordt nader onderzocht op de inpasbaarheid van zonneweides. Daarbuiten staat de gemeente de ontwikkeling van zonneweides niet toe.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen