Plannen voedselbos Groenhorst positief ontvangen

Leerlingen Groenhorst presenteren plannen voedselbos
Leerlingen Groenhorst presenteren plannen voedselbos
Foto: Groenhorst

Leerlingen mbo4 Toegepaste Biologie van Groenhorst in Emmeloord hebben plannen gemaakt voor een voedselbos in Emmeloord. Maandag 6 maart presenteerden zij de plannen aan gemeenteraadsleden.

Vol trots rolden ze de 3 bij 2 meter lange plattegrond uit om hun plannen te illustreren. Er is goed nagedacht over de opbouw van het bos en er is uitvoerig onderzoek gedaan naar de huidige flora en fauna.

Op basis daarvan is een gedetailleerd ontwerp gemaakt. In het ontwerp is rekening gehouden met bodem, groei van planten, aanwezigheid van zonlicht en wind en de verschillende vegetatielagen.

Door de meeste partijen werd het initiatief voor een voedselbos geprezen en men was onder de indruk van de voorbereidingen. Natuurlijk waren er vragen, bijvoorbeeld over de aanleg. Met de mankracht van andere mbo-opleiding binnen Groenhorst (groene ruimte & loonwerk en techniek) en het opdelen in fasen, zien de leerlingen daar geen knelpunten ontstaan.

Verder was men benieuwd hoe hoog het bos wordt. De hoogste laag is 15 meter. In nauw overleg met de wethouder wordt gewerkt aan de concretisering van het plan.

95 procent bosdeel aangetast door essentaksterfte

De leerlingen volgen de mbo4-opleiding Toegepaste Biologie. Tijdens de lessen is het plan ontstaan voor een voedselbos, en langzamerhand komt realisatie steeds dichterbij. De locatie voor het bos is al bekend: In de buurt van het Emmelerbos, aan de westkant van de Lemstervaart, dicht bij het gebouw van IVN Noordoostpolder.

Helaas zijn in dat gedeelte 95% van de bomen aangetast door de essentakziekte. Dat gegeven zorgt ervoor dat de bomen gekapt moeten worden. De leerlingen hopen op een spoedig vervolg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen