Noordoostpolder partij in Green Deal ‘aardgasvrije wijken’

30 gemeenten waaronder Noordoostpolder doen mee aan de Green Deal ‘aardgasvrije wijken’. Dinsdag 8 maart hebben alle partijen hun handtekening gezet.

De 30 gemeenten geven in een ‘Green Deal’ met minister Kamp, vijf netbeheerders en de twaalf provincies aan dat ze initiatieven hebben voorbereid om bestaande wijken, samen met bewoners, aardgasvrij te maken. Namens gemeente Noordoostpolder was wethouder Andries Poppe (foto: voorste rij, vijfde van rechts) bij het ‘afsluiten van de deal’ aanwezig.

Wethouder Poppe: ,,Met onze ondertekening van de Green Deal zetten we de eerste concrete stap in de uitwerking van de Energieagenda: op naar een CO2-arme samenleving in 2050”.

Energietransitie voor 7 miljoen huishoudens

De energietransitie grijpt in tot achter de voordeur van de zeven miljoen huishoudens die Nederland telt. Zo zullen burgers op een andere manier het huis gaan verwarmen en gaan koken, zonder daarbij aardgas te gebruiken.

Dit is een grote maatschappelijke opgave. Hier ligt een belangrijke taak voor het Rijk, decentrale overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Dit is vastgelegd in de getekende overeenkomst.

Alle gemeenten die betrokken zijn bij de Green Deal, bereiden initiatieven voor om bestaande wijken, in overleg met de bewoners, aardgasvrij te maken.

Ook woningen in Noordoostpolder moeten aardgasvrij worden

In Noordoostpolder is voor nieuwbouwwijken het streven nu al niet standaard meer een aardgasnetwerk aan te leggen. Een voorbeeld hiervan is de volgende fase van Emmelhage. Ook gaat Noordoostpolder de komende tijd na op welke wijze bestaande woonwijken aardgasloos gemaakt kunnen worden.

Green Deal draagt bij aan innovatie

In het Klimaatakkoord van Parijs is in 2015 afgesproken de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder twee graden Celsius. In de Energieagenda vertaalt het kabinet deze internationale ambities naar concrete maatregelen, waarmee Nederland in de komende decennia de energietransitie kan realiseren.

Nieuwbouw moet vanaf 2021 (bijna) energieneutraal. Een grotere opgave ligt er voor de warmtevoorziening in de bestaande bouw. De technologie om andere duurzame warmtebronnen voor verwarming te gebruiken is weliswaar beschikbaar, maar nog niet op grote schaal toegepast in bestaande wijken.

Doorontwikkeling van de technologie, financiële oplossingen en nieuwe samenwerkingsvormen zijn daarvoor noodzakelijk. Initiatieven die nu mogelijk worden met deze Green Deal leveren een belangrijke bijdrage aan die (sociale) innovaties.

Deelname gemeenten aan Green Deal.
Deelname gemeenten aan Green Deal.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen