Benefietconcerten door 80-koppig topensemble uit Oekraïne in NL

Oekraïens Liatoshynsky Classical Music Ensemble o.l.v. Bogdan Plish
Oekraïens Liatoshynsky Classical Music Ensemble o.l.v. Bogdan Plish
Foto: Floriade

Het Oekraïense Liatoshynsky Classical Music Ensemble uit Kiev komt naar Nederland. Het 80-koppige gezelschap met symfonieorkest en koor behoort tot de beste ensembles van Oekraïne. Het verzorgt van 2 t/m 9 juni 2022 optredens in onder meer Lelystad, Almere, Floriade Expo 2022, Utrecht, Hoorn en Enkhuizen.

URK, 26-05-2022 – De opbrengst van de concerten gaat naar Giro 555 en is bestemd voor de wederopbouw van Oekraïne. Hoogtepunt vormen de optredens bij de wereldtuintentoonstelling Floriade Expo 2022 op vrijdag 3 en zondag 5 juni. Het ensemble brengt werken van Westerse componisten als Bach, Haydn en Mozart, anderzijds breken zij een lans voor de Oekraïense hedendaagse muziek. Het hoofdzakelijk klassieke programma bevat ook enkele jazzstukken. Het openingswerk WE ARE!, tevens de titel van de concerttournee, is gebaseerd op het Oekraïense volkslied. Ook worden er enkele kamermuziek- en orgelconcerten gegeven.

De Oekraïense en in Nederland woonachtige David Rabinovich, violist en artistiek leider van het Nederlandse Apollo Ensemble, is de verbindende schakel. Hij heeft als veertienjarige jongen met het orkest een Bach-cantate mee mogen spelen tijdens een optreden in zijn geboorteplaats Mykolajiv. Dat heeft een onuitwisbare indruk op hem gemaakt. Enkele jaren geleden heeft hij het orkest in Kiev mogen dirigeren. Het Liatoshynsky Classical Music Ensemble komt naar ons land op uitnodiging van het Apollo Ensemble. Het concerttournee wordt financieel ondersteund door de Provincie Flevoland, de gemeentes Almere en Lelystad en Floriade Expo 2022.

Thomas Oltheten, zakelijk directeur van het Apollo Ensemble en programmeur van de zondagochtend concerten – Klassiek op Zondag – bij Floriade, is verheugd over de komst van het Oekraïense ensemble: “Dit zijn hoogwaardige muzikanten en een heel goed koor. Het is ongelofelijk dat het lukt om dit gedreven koor en orkest naar Flevoland te halen. Voor het orkest is het heel belangrijk hun cultuur, de muziek die in hun DNA zit, veilig te stellen. Dit worden hele bijzondere concerten die je niet mag missen. Het is heel mooi dat Floriade, de provincie Flevoland en de gemeentes Almere en Lelystad direct dit plan wilden steunen.”

“We zijn trots dit topensemble uit Oekraïne te mogen ontvangen. We hebben al een gevarieerd kunst- en cultuurprogramma bij Floriade met bruisende podiumvoorstellingen, beeldende kunst én live muziek, waaronder een prachtig klassiek programma ‘Klassiek op Zondag’. Deze twee concerten zijn een verrijking van het culturele programma bij Floriade.”, aldus Sandra van Beers van Floriade.

Presentatievideo orkest: https://fb.watch/bLae8vA0TW/

Presentatievideo koor: https://fb.watch/bLabb2QZvw/
Do 2 juni 20.00 uur Lelystad Agora Theater Orkest en koor
Vr 3 juni 17.00 uur Almere Floriade Expo 2022 Orkest en koor
Za 4 juni 13.00 uur Utrecht Nicolaikerk Orgel met koor
Za 4 juni 20.00 uur Hoorn Oosterkerk Orkest en koor
Zo 5 juni 11.30 uur Almere Floriade Expo 2022 Orkest en koor
Ma 6 juni 15.00 uur Enkhuizen Kamermuziekensemble
Ma 6 juni 20.00 uur Enkhuizen Zuiderkerk Orkest en koor
Wo 8 juni 20.00 uur Urk Bethelkerk Orgel
Do 9 juni 15.00 uur Almere Goede Rede Kamermuziekensemble
Do 9 juni 20.00 uur Almere Goede Rede Orkest en koor                          

Tickets & Infowww.apollo-ensemble.nl

Floriade Expo 2022

Van 14 april tot en met 9 oktober 2022 is Almere hét podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. De Nederlandse tuinbouw presenteert dan samen met nationale en internationale partners, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. Op het 60 hectare grote terrein staat het thema “Growing Green Cities” centraal. Het expoterrein ligt op korte reisafstand van Amsterdam en direct aan de A6 met uitzicht op de skyline van Almere.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen