Museumhuis Polman Nagele ‘iconic house’

Foto: iconichouses.org

November is het ‘iconic houses’-maand. Tien moderne museumwoningen en particuliere droomhuizen, gebouwd tussen 1921 en 2001, staan in de schijnwerpers.

Op vijf zondagen in november wordt in Nederland voor het eerst de Iconic Houses maand gehouden. Tien moderne museumwoningen en particuliere droomhuizen, aangesloten bij het internationale Iconic Houses netwerk zijn dan met korting te bezoeken. Voor meer informatie: www.iconichouses.org

In heel Nederland zijn vaak verrassende staaltjes van vernieuwende woonhuisarchitectuur te vinden. Van sociale volkshuisvesting aan het begin van de 20ste eeuw tot conceptuele villa’s aan het begin van de 21ste eeuw. Maak een reis door de tijd en ontdek de hoogtepunten van onze internationaal vermaarde architectuurstromingen van De Stijl en het Modernisme tot en met het Structuralisme en Postmodernisme.

Sommige particuliere woningen die zelden openbaar toegankelijk zijn, zoals De Diagoonwoning in Delft en het Van Schijndelhuis in Utrecht, openen nu voor de Iconic Houses Maand ook hun deuren. De verhalen achter het ontwerp van deze huizen vertellen veel over hoe er in verschillende decennia gedacht werd over bijvoorbeeld sociale verhoudingen, samenwonen of hygiëne; allemaal idealen, tot uitdrukking gebracht in steen.

De Iconic Houses Maand is een unieke gelegenheid om eindelijk eens al deze bijzondere huizen te ervaren. Het is nu mogelijk om tien van deze iconische huizen met een verhaal in een maand te ontdekken. Welke huizen doen er mee?

UTRECHT

Een dagje Utrecht brengt je bij twee bijzondere architectenwoningen, waar alles tot en met het (ingebouwde) meubilair en de verlichting ontworpen is; Huis Van Ravesteyn (jaren ’30) en het particulier bewoonde Van Schijndelhuis (1992), waar glazen deuren zonder scharnieren aan een siliconen kitnaad draaien.

AMSTERDAM

In Amsterdam viert de Amsterdamse School hoogtij met de museumwoning bij Museum Het Schip en de rondleidingen over Michel de Klerk bij De Dageraad. Of neem een kijkje bij het Van Eesteren Museum dat rondleidingen geeft over Cornelis van Eesteren’s uitbreidingsplan van de jaren ’50.

DRACHTEN EN GRONINGEN

Het Van Doesburg Rinsemahuis in Drachten is op één dag in te plannen met het conceptuele Wall House #2 in Groningen.

ROTTERDAM EN DELFT

De modelwoning in de wereldberoemde woonwijk De Kiefhoek van J.J.P. Oud in Rotterdam, valt goed te combineren met een rondleiding in de particulier bewoonde experimentele Diagoonwoning in Delft.

NAGELE

Trek eens een hele dag uit om Nagele, het enige dorp in Nederland waar alle gebouwen platte daken hebben, in de Noordoostpolder te ontdekken: de ‘ideale stad’ die geheel vanaf de tekentafel ontworpen werd en in één keer in de jaren ’50 is gerealiseerd. Museumhuis Polman is er de eerste doorzonwoning, en als je er snel genoeg bij bent kun je zelfs in het huis ernaast overnachten dat als Monument & Bed verhuurd wordt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden