Kinderen langs de deuren voor snoep

Foto: parelprojecten.nl

Vanavond lopen er weer veel kinderen door de straten, aanbellend bij alle huizen, voor een rolletje snoep, een chocoladereep of een mandarijntje. Alhoewel dat laatste is minder geliefd. Ook al is de discussie over (teveel) suiker en obesitas actueel, bij Sint Maarten blijft snoep favoriet, want daar word je vrolijk van!

Is Sint Maarten nog wel van deze tijd? Bedelen voor een snoepje, terwijl er een liedje gezongen wordt bij een verlichte lampion. Waarom doen we dat eigenlijk? Het antwoord: om licht te brengen in de duisternis, om mensen vrolijk te maken. Een belangrijke gedachte achter een eenvoudig feest. Een belangrijk doel, waar menigeen een snoepje en een lach voor over heeft. Een feest dat nog jaren gevierd mag worden, om de wereld een beetje vrolijker te maken.

Het verhaal Van Sint Maarten

Maarten was de zoon van een rijke koopman. Lang geleden was hij soldaat in het Romeinse leger. Op een dag reed Maarten met een groepje soldaten naar een grote stad. Het was koud en mistig. Maarten had zijn lange mantel goed om zich heen geslagen. Zo had hij het heerlijk warm. Ze hadden haast, want ze wilden voor donker binnen de stadsmuren zijn.

Toen ze bij de stadspoort aankwamen, stapte er plotseling een arme man op hem af. Hij had geen schoenen, geen jas en geen sokken aan, Je kon aan hem zien dat hij het erg koud had. “Wat is er met jou aan de hand?” vroeg Maarten. ‘Ach”, rilde de man, “ik heb het koud en ik heb zo’n honger”. Maarten dacht even na. Hij zou zijn mantel wel willen geven. Maar in die tijd mochten soldaten zonder mantel de stadspoort niet in. De mantel hoorde bij hun uniform. Wat moest Maarten nu doen? Hij kon die arme man daar toch niet zo maar laten staan?

Plotseling kreeg hij een goed idee. “Ik geef hem de helft van mijn mantel. Dan kan ik de andere helft omgeslagen houden!” Hij deed zijn mantel af. Trok zijn zwaard en hakte de mantel in twee stukken. Eén stuk gaf hij aan de arme man. En één stuk sloeg hij zelf om zijn schouders. Daarna pakte hij zijn geldbuidel en gaf de man wat geld. De arme man was erg blij. Nu had hij een mantel tegen de kou en wat geld om eten te kopen. Hij bedankte Maarten en vertrok. En Maarten? Die reed daarna tevreden met zijn soldaten de stad binnen.

Maarten is door zijn goede daad door de katholieke kerk Heilig gemaakt, Sint Maarten.

Het feest van Sint Maarten wordt elk jaar op 11 november gevierd. Kinderen gaan met een lampion en een vrolijk liedje bij de mensen langs. Om ze licht te brengen … vrolijk te maken.

bron ‘het verhaal van Sint Maarten’: https://www.kindengeloof.nl/

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen