La Mascotte zet Griekse klassieker op zijn kop

Jeugdige instrumentalisten van Orphy's Opstap Orkest bereiden zich met
Filharmonie Noord voor op de voorstelling komend weekend.
Jeugdige instrumentalisten van Orphy's Opstap Orkest bereiden zich met Filharmonie Noord voor op de voorstelling komend weekend.
Foto: Reina Halman Fotografie

Theater ’t Voorhuys in Emmeloord staat komend weekend in het teken van een Griekse klassieker in een komisch jasje. Muziektheatervereniging La Mascotte brengt hier Orpheus in de Onderwereld op de planken op zaterdagavond en zondagmiddag. Maar dan wel in de uitvoering van componist Jacques Offenbach, die alles op zijn kop zet.

Het verhaal van Orpheus en Eurydice is misschien wel een van de bekendste mythische liefdesverhalen van de wereld. Een serieus en duister verhaal over liefde en de dood, dat geen goede afloop kent. Maar La Mascotte koos ervoor om het verhaal compleet op zijn kop te zetten met de lichtvoetige operette Orpheus in de Onderwereld van Offenbach.

Deze voorstelling was het eerste avondvullende werk in de geschiedenis van de opera-comique. Het is een parodie op de serieuze opera en een satirische blik op de politiek en maatschappij van de negentiende eeuw.

Avontuurtjes in een slecht huwelijk

In de Offenbach-versie die La Mascotte ten tonele brengt, is Orpheus vioolleraar aan het conservatorium van Thebe. Het huwelijk van Orpheus en Eurydice is ronduit slecht. Beide partners beleven buitenechtelijke avontuurtjes. Totdat Eurydice overlijdt. Een allegorische figuur, de Openbare Mening, moet er aan te pas komen om Orpheus te dwingen zijn echtgenote uit het dodenrijk te halen. Want eigenlijk vindt hij het allemaal wel prima zonder zijn vrouw.

Orpheus in de Onderwereld van La Mascotte belooft een voorstelling te worden vol gekkigheid, grappige verwijzingen naar deze tijd en prachtige muziek die bruist en sprankelt. Voor deze voorstelling werkt de muziektheatervereniging opnieuw met amateurs en professionals. Uit het koor van de muziektheatervereniging zijn solisten naar voren geschoven. Maar er worden ook professionele zangers en zangeressen ingehuurd om de rollen te vervullen.

Orphy’s Opstap Orkest

De muzikale ondersteuning wordt verzorgd door de beroepsmuzikanten van Filharmonie Noord. Er is in de voorstelling ruimte gemaakt voor Orphy’s Opstap Orkest, samengesteld uit zeven jonge muzikanten vanaf acht jaar van het Cultuurbedrijf. Zij mochten vorige week een uurtje repeteren met de professionals van Filharmonie Noord. De voorstelling is op zaterdag 9 en zondag 10 november te zien in theater ’t Voorhuys. De voorstelling begint zaterdag om 20.15 uur en zondag is het in de middag om 14.30 uur.

Kaarten

Kaarten voor Orpheus in de Onderwereld zijn verkrijgbaar via  www.theater-voorhuys.nl, www.lamascotte.nl en aan de kassa van het theater. Voor jongeren tot 18 jaar en studerenden met een collegekaart is er een speciaal laag tarief.

Na de voorstelling op zaterdag is er in de Beurszaal van het theater een optreden van Bigband Drift uit Emmeloord.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen