Nationale Viering van de Bevrijding in Flevoland

Provincie Flevoland was op 5 mei 2019 gastheer voor de Nationale Viering van de Bevrijding. De provincie organiseerde een feest in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Almere en het Bevrijdingsfestival Flevoland.

220 gasten, waaronder minister-president Mark Rutte, hebben via de Parade van de Vrijheid in het Almeers theater ’t KAF de verschillende dimensies van ‘In vrijheid kiezen’ ervaren. “De tranen van de vreugde bij onze bevrijding na de Tweede Wereldoorlog zijn ook in Flevoland nog niet opgedroogd. Wij zijn dat niet vergeten.” Zo luidde commissaris van de Koning, Leen Verbeek de Parade van de Vrijheid in.

Vroege geschiedenis Noordoostpolder

De gasten konden kiezen uit vier onderdelen. Minister-president Mark Rutte werd verwelkomd door Eva Vriend. De historica uit Emmeloord haalde in een levendige lezing herinneringen op aan de vroege geschiedenis van de Noordoostpolder. Bewoners van de toekomst kregen destijds alleen onder strenge voorwaarden voet aan de grond op het nieuwe land. Dus hoe vrij was de keuze van de eerste polderbewoners?

Gelijktijdig hoorden andere gasten de klanken van het Almeers Jeugd Symfonie Orkest, als muzikale begeleiding bij bijzondere briefwisselingen tussen kinderen en ouderen over de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de tweede paraderonde ging Mark Rutte naar de theatervoorstelling van de BonteHond. Een indrukwekkende belevenis van perspectieven, hoe die verschillen en hoe ze aan verandering onderhevig zijn. Ineens andere mindset op deze zondagochtend.

Het vierde onderdeel van de parade was een voorstelling met verhalen over schijnbare vrijheid. Theatermaker Nick Teunissen verloor zijn hart aan de Balkan. Een persoonlijke voorstelling over opbouwen, een nieuw bestaan creëren, vooruitkijken en veerkracht. Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, wist hij indringend over te brengen.

NOS-uitzending met Flevolands decor

Vervolgens namen de gasten plaats voor een speciale tv-uitzending over de bijzondere geschiedenis van Flevoland met als presentator: NOS-journalist Winfried Baijens.

Op prominente plaatsen in het publiek zaten drie eregasten die deze historie van dichtbij hebben meegemaakt. Meneer Ron Powers, Tom Rogers en Mike Davies waren als airgunner actief in de oorlog. Zij zijn de laatste drie veteranen die zaterdag de jaarlijkse herdenking bij het monument in Dronten bijwoonden.

Rosanne Hertzberger hield in de tv-uitzending de welbekende 5 mei-lezing. Zij gaf aan dat “optimisme een essentiële eigenschap is in tijden van vrede, veiligheid en vooral in tijden van vrijheid.” Aansluitend werd de kinderlezing gehouden door Hakim Radwan uit Almere, die als verrassing mee mocht vliegen in de helikopter met DJ Sam Feldt.

Verder waren er blijde boodschappen over vrijheid: dankwoorden van een bleekneusje op Urk, van een dochter van een neergestorte RAF-navigator die gered werd door Flevolandse jongens en van een man die zijn leven te danken heeft aan een hoge ambtenaar die hem in de Noordoostpolder liet werken om te ontsnappen aan de Arbeitseinsatz in Duitsland. De man die zijn leven te danken heeft aan een hoge ambtenaar die hem in de Noordoostpolder liet werken, waardoor hij niet naar Duitsland hoefde voor de Arbeitseinsatz

Van kleine vlam naar groot feest

Minister-president Mark Rutte ontstak in aanwezigheid van burgemeester Franc Weerwind van Almere en commissaris van de Koning in Flevoland Leen Verbeek het Bevrijdingsvuur: het startsein voor alle activiteiten op de veertien Bevrijdingsfestivals in het land.

Verbeek kreeg het vuur aangereikt van het jongste lid van de Almeerse Hockeyclub. Sporters van deze club brachten het vuur van Wageningen naar Almere in de nacht van 4 op 5 mei.

Over de Eplanade

Tot slot maakte de minister-president nog een wandeling over de Esplanade waar het festival inmiddels was losgebarsten. Een kort gesprek aan tafel bij de Vrijheidsmaaltijd. En nog een bezoek aan de Vrijheid-Express met daarin een tentoonstelling van de aankomende berging van de Short Stirling in het Markermeer.

Hierna verliet Marke Rutte het feestgedruis en schudde de handen van CdK Leen Verbeek, Gerdi Verbeet, voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei, Jan van Kooten, directeur Nationaal Comité 4 en 5 mei, Franc Weerwind, burgemeester Almere en Peter de Vreede, voorzitter Bevrijdingsfestival Flevoland. De Flevolandse indrukken gaan nog lang mee.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen