Vogelfotoboek 000100 | Jubelnummer (opmaat)

Foto: Vogelfotoboek

Feest! Nummero 000100 van deze vogelglossy is een feit! Of nou ja, de eerste aanzet daartoe.

– door Theo Gaasbeek –

Want laten we wel wezen, er hebben in het verleden diverse dubbelnummers het licht gezien en zelfs een Experimenteel nummer (000095) in vijf reguliere afleveringen plus een cultuur- én een filmbijlage. Dat moeten we met deze feesteditie op zijn minst kunnen evenaren. Een mijlpaal als de hier bejubelde bereikt men immers niet elke dag en het zou een gemiste kans zijn daar niet tot in den treure bij stil te blijven staan.

We beginnen meteen met een buitengewoon verheugende mededeling: we mogen maar liefst twee nieuwe abonnees tegelijk begroeten! Van harte welkom meneer Wim en meneer Theo!! Ik ben zo vrij dhr. Wim voortaan aan te duiden als dhr. Wim van G. Dit om verwarring te voorkomen met de geoefende Vogelfotoboeklezers meneer Wim B., meneer Wim D., meneer Wim K., meneer Wim S. en meneer Wim van T. We hadden dacht ik nog geen abonnee die naar de naam Theo luistert, of ik zou het zelf moeten zijn. Dus op dat front valt weinig verwarring te verwachten.

Om uw aller juichstemming nog verder aan te zwengelen gun ik u thans een glimp van hetgeen de komende nummero’s 100 voor u in petto hebben. U mag speciaal voor de gelegenheid gewrochte vogelpoëzie verwachten, een superspannende vogelprijsvraag, alsmede een historisch overzicht van alle vogels die ooit mijn balkon bezochten. Voorts gaan we op zoek naar katholieke vogels in het grote Revebos en vanzelfsprekend trakteer ik op taart. Maar eerst… de post!

Mevr. Panda vraagt onze aandacht voor een hoogst interessante uitvinding:

Het gaat hier om een apparaat dat smakelijke vogelhapjes verstrekt in ruil voor flessendoppen. Niemand heeft de eksters uitgelegd hoe het apparaat werkt. Niet nodig, dat vogelen deze milieubewuste dieren zelf wel uit.

Van geheel andere aard is de foto die dhr. Henk G. ons toestuurde.

Meneer Henk laat deze verstilde natuuropname vergezeld gaan van de navolgende poëtische observatie: Wanneer het IJmeer zich koestert in een zeldzame windluwte, liggen de zwanen voor Pampus.

Meneer Bas velt een deskundig oordeel over het vorige nummer:
Fantastisch leuke aflevering ! 


Ligt er bij jou al sneeuw joh ? 


Antwoord op de huiskamervraag : kanarie van de buurvrouw

Dhr. Bas’ tweede opmerking heeft vermoedelijk te maken met in het vorige nummer getoonde kiekjes als deze:

Je verwacht het inderdaad niet eind juli, maar we zagen de laatste tijd wel meer ongebruikelijke weersverschijnselen. Al is het de vraag of we deze sneeuwvorming zonder meer aan de opwarming van de aarde moeten wijten. In theorie is het ook mogelijk dat ik pas maanden na het maken van de bewuste foto’s eraan toe kwam ze u te presenteren. Ik heb er evenwel begrip voor als u deze uitleg nog onwaarschijnlijker vindt.

De huiskamervraag waarop de heer Bas reageert, luidde ‘ra ra ra’ en had betrekking op deze prent:

Tja, ik weet niet hoe de kanarie van uw buurvrouw eruitziet, meneer Bas, maar als die sprekend op de hierboven geportretteerde vogel lijkt, weet uw buurvrouw dan wel zeker dat het een kanarie is?

Ook dhr. Jan de C. besloot een gokje te wagen. Verrassend, want ik wist niet eens dat hij abonnee was. Hij schrijft:
wel, de ‘mimiek’ van die een vogel lijkt te zeggen ‘koekoek’, terwijl dat em dat nie is hé, pas op !
Uitvergroting van zijn/haar borstkast leert mij dat het hier gaat om een Zanglijster !??

Amaai, heer Jan, dat het niet om een koekoek gaat, heeft u scherp gezien. Helaas kan ik het antwoord ‘zanglijster’ evenmin goed rekenen. Ik vrees dat u de foto te ver heeft uitvergroot.

De juiste oplossing is al met al nog niet gegeven. Denkt u er allen nog rustig even over na.

Meneer Henk G. stuurde nog een tweede foto in, waarbij hij zich het volgende afvraagt: Natuurlijkere windvaantjes voor catamarans?

Als u het mij vraagt, meneer Henk, alleen als ze aan zo’n mast zitten vastgelijmd…

De heer Henk B. verrast ons met een uitvoerig schrijven, dat ik hier integraal weergeef en waar raadzaam van een bondig geformuleerd terzijde voorzie.
Zeer geachte heer Zaanstreek, beste meneer Theo,

Even voor de duidelijkheid: dhr. Henk B. richt zich hier niet tot onze nieuwe abonnee meneer Theo, maar tot uw vogelfotograaf in eigen persoon. Overigens doen wij niet aan achternamen in dit magazine. Derhalve zullen wij het meneer Henk niet euvel duiden dat hij die van mij niet geheel correct heeft weten te spellen.

Hoe gaat het met u?

Ik ben blij dat u mij deze vraag stelt, meneer Henk. Het antwoord luidt: zo zo. U moet weten dat ik voornemens was mij dit najaar uit het openbare leven terug te trekken om een boek te voltooien. Een rustige omgeving is dan onontbeerlijk om geconcentreerd te werk te kunnen gaan. Helaas hield woningbouwvereniging Mercatus geen rekening met mijn plannen.

Creatieve inspiratie uwerzijds is er in ieder geval nog volop. Tot mijn genoegen ontvang ik nog altijd mijn favoriete vogelmagazine. Onlangs nog een lekker vet nummer. Waarvoor dank.

Alles om mijn abonnees te gerieven, meneer Henk.

Wel heb ik de indruk dat het magazine recentelijk in iets lagere frequentie verschijnt. Klopt dit?

Ach.

Zo ja, dan kan ik me dat goed voorstellen, want met de eerdere verschijningsfrequentie nam u voorwaar heel wat noten op uw zang, en een mens op onze leeftijd moet toch ook gepast rust in acht nemen. Zulks heb ik zelf de afgelopen coronatijd in ieder geval ruimschoots gedaan door menig uur ledig op mijn zolderkamer door te brengen, tenminste als ik er niet thuiswerkte.

Thuiswerken?!? Wilt u die term niet meer gebruiken. Alvast bedankt.

Tussen ledigheid en thuiswerken in, borrelde gelukkig ook creatieve inspiratie op, waarbij het hele onwerkelijke coronagebeuren als katalysator fungeerde. Onder de ‘artiestennaam’ no. 9 & The Cosmos heeft dat alles een uitweg gevonden. Tja, je moet tegenwoordig voorzichtig zijn, voor je het weet krijg je nare dingen en bedreigingen naar je hoofd van mensen die het niet zo mooi vinden! Fi donc, het zijn waarlijk barre tijden en schrijver dezes hoopt nog menig jaar gelukkig door het leven te mogen gaan… 🙂

Barre tijden, wat u zegt. Waar wij zelf aan nummer 100 toe zijn, achten wij uw artiestennaam van bescheidenheid getuigen. Althans, wat het eerste lid betreft.

Enfin, om een lang verhaal kort te maken: onder de naam no. 9 and The Cosmos heb ik me gewijd aan het maken van muziek en die voorzien van filmpjes, waarin veel ruimte voor beelden van natuur (zie link hieronder). Dan moet u denken aan bomen, lucht en water. Vooralsnog geen vogels, maar die komen ongetwijfeld nog, hoewel de goede kijker in een van de video’s al wel zo’n mooi schepsel kan ontwaren… Ik zou zeggen: laat dat de opmaat zijn naar meer!

Als vogelkundige past het mij niet een oordeel uit te spreken over uw muzikale kwaliteiten, meneer Henk. Met name de vocale prestaties van de mens blijven nu eenmaal ver achter bij de weergaloze zang van merel, lijster dan wel nachtegaal en een vergelijking zou daarom altijd in uw nadeel uitvallen. Maar zeker is wel dat uw filmpjes aan zeggingskracht zouden winnen door bijvoorbeeld de beelden van de lucht op te luisteren met gevleugeld gedierte. Een kleine demonstratie kan een en ander mogelijk verhelderen:


Toch net even wat levendiger…

Wellicht zou ik een nummer kunnen componeren met een passende titel als ‘As free as a bird in the skyway’ en daarbij een begeleidende video maken vol vogelbeelden, bijvoorbeeld afkomstig van de lezers van uw onvolprezen vogelmagazine.

U bedoelt natuurlijk dat u een fraaie video wenst samen te stellen van de vogelbeelden die de lezers van dit orgaan u spontaan toesturen en dat u daar dan een begeleidend muziekje bij wilt componeren. Een evenzeer passende titel zou kunnen zijn: Beter tien vogels in de lucht…

Wat denkt u van een oproep daartoe in een volgend nummer van het magazine, in alle discretie natuurlijk verwijzend naar mijn artiestennaam! Met daarbij uiteraard de onderstaande link naar het YouTube kanaal en contactmogelijkheid via het bijbehorende mailadres: [email protected]

Oproep bij dezen gedaan, meneer Henk. Of moet ik u meneer no. 9 noemen?

Gaarne verneem ik uw reactie, op de muziek & filmpjes zelf en op bijgaand idee om te komen tot een vogelmuziekvideo.

Een fijn plan, meneer Henk no. 9. Om het goede voorbeeld te geven zal ik u binnenkort een korte doch leerzame rolprent doen toekomen van de paringsdans van de houtduif, geschoten (de film, niet de duifjes) vanaf mijn balkon. Of bent u meer geïnteresseerd in mattende muskuseenden? Nee toch? Hierbij wat in goed Nederlands een ‘still’ heet, oftewel een stilstaand of vastgevroren beeld, van de betreffende uit de vlerk gelopen burenruzie:

In alle toewijding aan muziek en vogels groet ik u van ganser harte,
Uw Henk
YouTube kanaal van no. 9 & The Cosmos: https://youtube.com/channel/UCLANpBqPg–p7qFwl9LC96g

Mevrouw Panda wijst ons op een foto die kan aanzetten tot geheel andere vormen van creativiteit:

Maar is het kampeerseizoen niet onverhoopt alweer afgelopen, mevr. Panda? Is deze accommodatie wel weerbestendig? Het is beslist geen stacaravan…

Goed, de post is afgehandeld en het nummer bijna vol. Om zelf voor de verandering eens redelijk actueel te zijn, besluit ik met twee foto’s die ik kort geleden maakte. (Dhr. Jan van Ens is mijn getuige.) Het zal neem ik aan om de tweede leg gaan.

De volgende aflevering is nummer 100. Dat wil zeggen: deel 1. Het zal vermoedelijk in het teken staan van:

Dossier: Vogelfotoboek
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen