BIZ voor meer gezamenlijke business-activiteiten

Lange Nering, Emmeloord
Lange Nering, Emmeloord
Foto: mhpublicaties.nl

Zo’n tachtig procent van de ondernemers in hartje Emmeloord is niet lid van de BAN, maar profiteert wel mee van activiteiten. Tijd om een BIZ op te richten, aldus de BAN.

In de eerstvolgende raadsvergadering neemt de raad een besluit over het Procesvoorstel Hart voor Emmeloord. In het proces is rekening gehouden met de kaderstellende rol van de raad. In dat kader sprak Jeroen Beekman in namens Bedrijven Actief Noordoostpolder (BAN) in de commissie woonomgeving van juni.

Hij verzocht de commissie de oprichting van een BIZ (BedrijvenInvesteringsZone) los te koppelen van het Programma Hart voor Emmeloord. Want er moet vaart achter gezet worden, vindt de BAN.

Een BIZ is een vereniging of stichting waarin ondernemers zich organiseren. Vervolgens betalen ze een heffing aan de gemeente. De opbrengst hiervan komt ten goede aan de BIZ. Die gebruikt dat geld vervolgens om een breed scala aan activiteiten uit te voeren, zoals extra toezicht, verlichting, hekwerken en camerabewaking, maar ook promotie en evenementen.

Omdat het een heffing betreft, moet er draagvlak worden gecreëerd onder de ondernemers. ,,We kunnen niets opleggen”, aldus wethouder Henk Suelmann. ,,Maar als de raad in de eerstvolgende akkoord gaat met het procesvoorstel, gaan we dit als eerste samen met u oppakken”, zei hij de inspreker toe.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen