Drooglegging vierkante kilometer IJsselmeer voor berging vliegtuigwrak

Een Vickers Wellington die in WOII is neergeschoten boven het IJsselmeer – tussen Gaasterland en Noordoostpolder – wordt in augustus 2016 geborgen. Hiervoor wordt een vierkante kilometer IJsselmeer tijdelijk drooggelegd.

De berging wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de gemeente De Fryske Marren, in nauwe samenwerking met de Koninklijke Luchtmacht. Vrijdag 17 juni werden de plannen toegelicht in het gemeentehuis in Joure.

Twee bommen in wrak

Het vliegtuig is vermoedelijk in de nacht van 8 op 9 mei 1941 neergeschoten boven het IJsselmeer, 15 kilometer buiten de haven van Lemmer. Het wrak werd in 2014 aangetroffen door duikers die onderzoek uitvoerden voor zandwinning in het IJsselmeer. Omdat er zeker twee bommen liggen en omdat er op de locatie zand gewonnen gaat worden, wordt het wrak geruimd. Er is tevens sprake van berging van stoffelijke resten van de bemanningsleden.

In augustus van dit jaar zal Leemans Speciaalwerken uit Vriezenveen de civieltechnische werkzaamheden uitvoeren voor de berging van de Vickers Wellington. Dat gebeurt door middel van het leggen van een damwand. Het is voor eerst dat een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog op deze wijze wordt geborgen.

De start van de bergingswerkzaamheden die maximaal vier weken gaan duren is 22 augustus.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen