Nederlandse tuin moet groener, wilder en levendiger

Foto: Intratuin

Opnieuw klinken alarmbellen over de biodiversiteit, deze is namelijk weer verder afgenomen en staat daardoor serieus onder druk. Het is tijd voor actie en daadkracht. De oplossing ligt dichterbij dan we denken; in onze eigen tuinen. Want: de natuur is afhankelijk van hoe wij onze tuinen inrichten.

De Nederlandse tuin bestaat momenteel gemiddeld voor slechts één derde uit vegetatie en de rest is steen. Het is daarom van belang dat we met z’n  allen onze directe omgeving zo snel mogelijk vergroenen. Geheel in lijn met hun Groene Pledge is Intratuin op een missie om bij te dragen aan het biodiversiteitsherstel en roept Nederlanders op om hier collectief aan bij te dragen.  Waarom? Simpelweg omdat biodiversiteit belangrijk is voor het goed functioneren van ecosystemen. Intratuin lanceert vandaag een ingenieus biodiversiteitsdashboard waarop live te volgen is wat de gezamenlijke, positieve impact op de natuur is. Door inzichtelijk te maken dat we biodiversiteitsherstel samen dragen haalt Intratuin het probleem én de oplossing dichtbij. Wanneer iedereen dit jaar minstens 1m² aan wildernis creëert in de tuin, op het balkon of op de stoep kunnen we samen  de biodiversiteit laten opbloeien.

Alle bee(s)tjes helpen

Uit onderzoek van Intratuin blijkt dat acht op de tien Nederlandse tuineigenaren het belangrijk vindt bij te dragen aan de biodiversiteit van ons land. Toch geeft slechts de helft aan reeds rekening te houden met biodiversiteit in de tuin. Dit terwijl het van cruciale betekenis is voor de gezondheid van de planeet en herstel ervan één van de belangrijkste Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN vormt. Daarom maakt Intratuin, in lijn met haar streven naar minimaal 50% groene tuinen in 2030, biodiversiteit behapbaar en concreet met het vandaag gelanceerde dashboard. “Wij voelen steeds meer de urgentie én verantwoordelijkheid om in het herstel van de biodiversiteit een grote rol te spelen. Het zorgt voor schone lucht, drinkwater en voor de bevruchting van de gewassen die we eten. Door het delen van kennis, handige tips en tricks en inspiratie betrekken we heel Nederland hierbij. De impact die we gezamenlijk op de natuur maken is live te volgen op ons nieuwe biodiversiteitsdashboard,” aldus Peter Paul Kleinbussink, directeur Intratuin Nederland. Het dashboard dat de groenexpert ontwikkelde houdt o.a. bij hoeveel vierkante meters aan bij- en vlindervriendelijke planten en bloemen er zijn bijgeplant, liter water er is opgevangen en vierkante meters er aan groene daken zijn aangelegd. Naturalis Biodiversity Center ondersteunt hierbij als bron en deelt haar expertise in de content omtrent het dashboard.

Door de bomen het bos weer zien

In februari 2020 sloeg het Wereld Natuur Fonds alarm over de natuur in Nederland. De conclusie is niet mals: de biodiversiteit, de verschillende dier- en plantensoorten, neemt al jarenlang drastisch af. Zo is het aantal wilde dieren in open gebieden sinds 1990 met 50 procent afgenomen. Het biodiversiteitsverlies kan worden aangepakt met maatregelen op landniveau, maar ook op microniveau; onze tuinen en balkons. “De Nederlandse natuur is afhankelijk van hoe wij onze tuinen inrichten aangezien wij kleine natuurgebieden hebben en 60 procent van ons land dient als landbouwgrond. Daarom zeg ik: geef de natuur in je tuin de vrije loop, er is dringend behoefte aan meer wildernis. Meer wilde natuur levert een netwerk op van habitat, voedsel en schuilplaatsen die de biodiversiteit vergroten. De rol van elk indivu is hierin even belangrijk, want alles wat de Nederlander in zijn eigen achtertuin, balkon of straat doet, helpt mee. Samen kunnen we écht positieve impact maken,” aldus Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur van Naturalis. Dit voorjaar organiseren Intratuin en Naturalis samen een tweetal livestreams, waarbij Nederlanders via Instagram worden geïnspireerd om biodiversiteitsexpert te worden en meer wildernis te creëren. In april spreekt Koos Biesmeijer over biodiversiteit en hoe je daaraan kunt bijdragen en eind mei geeft Iris Robben, groen-expert bij Intratuin, tips over het vergroenen van de tuin en het balkon.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen