Burgemeester Urk kondigt vergaande maatregelen aan tegen relschoppers

Gemeente Urk heeft vandaag, tegen haar principes in, een videoboodschap online gezet. Hierin spreekt de burgemeester zich expliciet uit tegen de anarchistische toestanden van dit weekend op Urk.

De boodschap op zondag publiceren, is “met pijn in m’n hart”, zegt Cees van den Bos, “maar het moet, want alle ogen zijn op Urk gericht. Gisteren is de avondklok ingevoerd. In heel Nederland is dat goed gegaan. Juist op Urk zijn er rellen geweest”.

Dieptepunt noemt hij het in brand steken van de GGD-teststraat. “Dat is een klap geweest in het gezicht van de medewerkers die zich dagelijks inzetten voor de gezondheid van de inwoners van Urk.”

Cameraploeg NOS belaagd

De druppel is de gebeurtenis van vandaag, waarbij een groep jongeren een cameraploeg van de NOS belette een reportage te maken. Daarbij hebben de jongeren met pepperspray gespoten richting de cameraploeg. “Ik ben vervuld met afschuw”, zegt Van den Bos. “Dit kan niet langer. Hier is een grens bereikt.”

Het instellen van een noodbevel, terwijl er al een avondklok geldt, is gedaan vanwege de strafmaat. “Een avondklok is 95 euro boete op het moment dat je die overtreedt. Een noodbevel betekent een strafblad en alleen dat is het antwoord.”

Extra handhaven op avondklok

Er wordt vanavond en de komende week extra politiecapaciteit ingezet op Urk om de avondklok te handhaven. “Daarnaast bereiden we ons voor op het weekend dat komen gaat. Daarin zullen we de maatregelen nemen die nodig zijn. Ook al zijn ze verstrekkend, ze zullen worden genomen.”

De burgemeester besluit: “Wat hier is gebeurd kan niet. Afschuw vervult mij, een grens is bereikt. Een kleine groep jongeren gooit de naam van Urk te grabbel. Dit wil ik niet. Dat wil het grootste deel van Urk niet. En dat moet vooral duidelijk zijn”.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen