Wat doe jij bij zwaailicht en sirene?

Foto:

‘Wat doe jij bij zwaailicht en sirene?’, vraagt de brandweer op brandweer.nl. Instituut Fysieke Veiligheid presenteert een verhelderend filmpje.

EMMELOORD, 04-06-2021 – Gevoelsmatig wil je zo snel mogelijk de weg vrijmaken als je een politiewagen, brandweerauto of ambulance met zwaailicht en sirene ziet naderen. Maar je mag daarbij geen verkeersregels overtreden en je moet jezelf ervan overtuigen dat je veilig ruimte kan maken.

Het belangrijkste advies van de brandweer is dan ook: “Blijf kalm en kijk rustig uit naar een mogelijkheid om ruimte te maken. Je kunt ervan uitgaan dat het voorrangsvoertuig zijn eigen weg vindt”.

Iedere situatie is anders en vraagt om een andere oplossing. Rijd je bijvoorbeeld op een rotonde en er nadert achter je een voorrangsvoertuig, sla dan niet af, maar rijd nog een rondje. Het voorrangsvoertuig blijft dan niet achter jou hangen. Sta je voor een stoplicht, rijd dan niet door de rood als de baan naast je nog vrij is. Het voorrangsvoertuig vindt dan zelf zijn weg.

Weet wat je moet doen

Op www.zwaailichtensirene.nl staan tips, een filmpje en een quiz hoe te reageren bij een zwaailicht en sirene.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden