Taakstraf en geldboetes voor vandalen op Urk

Foto: Flickr.com

Twee jongeren van Urk zijn tijdens een OM-hoorzitting in Utrecht veroordeeld tot taakstraffen van 32 en 120 uur. Ook moeten zij allebei 500 euro schadevergoeding betalen.

De twee, waarvan een minderjarige, moesten zich op 16 december in Utrecht verantwoorden voor hun betrokkenheid bij ongeregeldheden rondom het gemeentehuis in Urk op 15 februari dit jaar.

In de avond van zaterdag 15 februari richtte een groep jongeren aanzienlijke schade aan bij het gemeentehuis van Urk en in de directe omgeving ervan. Zo werden er onder meer ruiten ingegooid, plantenbakken leeg getrokken en werd er een bushokje vernield. Tijdens de ongeregeldheden werd met vuurwerk gegooid en met alarmpistolen in de lucht geschoten.

Huiszoekingen

Uitgebreid politieonderzoek leidde tot de identificatie van zes verdachten. Tijdens zoekingen vond de politie onder meer een luchtdrukgeweer, twee alarmpistolen, een jachtgeweer met afgezaagde loop en een boksbeugel.

De twee verdachten die vandaag op de hoorzitting verschenen, werden verdacht van openlijk geweld en verboden wapenbezit. Een derde verdachte zal op een later moment op een hoorzitting moeten verschijnen. Drie verdachten die vandaag niet op kwamen dagen, zullen nu een dagvaarding ontvangen om voor de strafrechter te verschijnen.

Onvrede sluiten keten

Tijdens de hoorzitting bekenden de verdachten de strafbare feiten gepleegd te hebben. Uit onderzoek blijkt dat onvrede over het sluiten van een aantal ‘keten’ door de gemeente aanleiding was voor de ongeregeldheden. Tijdens het gesprek is duidelijk gemaakt dat het onacceptabel is dat onvrede onder een kleine groep leidt tot aanzienlijke schade voor de hele gemeenschap. Daarom maakt de schadevergoeding aan de gemeente Urk onlosmakelijk deel uit van de afdoening. Beide jongeren hebben zich bereid getoond de schadevergoeding te betalen.

Het Openbaar Ministerie zal in de toekomst, meer nog dan nu, de door vernielingen en geweld veroorzaakte schade verhalen op de daders, zo nodig door beslag op hun bezittingen of inkomen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden