Subsidieregeling opruiming drugsafval

Foto: SBB

Het dumpen van drugsafval gebeurt helaas ook in de bossen in Noordoostpolder. De subsidieregeling opruiming drugsafval wordt vanaf 2021 uitgevoerd door BIJ12.

De regeling wordt voor 11 provincies nu nog uitgevoerd door de provincie Noord-Brabant. Vanaf 1 januari 2021 neemt BIJ12 de subsidieregeling voor alle provincies over.

Compensatie gedupeerden

Het dumpen van drugsafval in natuur- en agrarische gebieden en langs dorpen en steden komt regelmatig voor. De chemicaliën in dit afval zijn zeer schadelijk voor mens en natuur. Het opruimen van drugsafval kan veel geld kosten, zeker wanneer bijvoorbeeld de bodem onderzocht en gesaneerd moet worden. Om gedupeerden te compenseren in de kosten stelt de minister van Justitie en Veiligheid tot en met 2024 jaarlijks landelijk 1 miljoen euro beschikbaar. Dit geld wordt verdeeld over de provincies via de provinciale regeling opruiming drugsafval.

Kosten volledig vergoed

Via de regeling kunnen particulieren 100% van de kosten vergoed krijgen met een maximum van € 24.999 euro. Overheden krijgen 50% van de kosten vergoed met een maximum van € 24.999 euro. De subsidie is bedoeld voor vergoeding van de kosten voor het laten afvoeren en verwijderen van gedumpt drugsafval, het reinigen van de bodem en het saneren van grondwater dat door het drugsafval verontreinigd is.

150 aanvragen per jaar

Jaarlijks worden er zo’n 150 subsidieaanvragen ingediend. Het aantal drugsafvaldumpingen dat door de politie wordt geregistreerd is echter hoger. Niet alle gedupeerden dienen echter een subsidieaanvraag in.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden