Urk maakt tussenbalans op na rellen

ME moest worden ingezet om de orde te handhaven.
ME moest worden ingezet om de orde te handhaven.
Foto: Facebook Politie Noordoostpolder/Urk

De gemeente Urk constateert dat er afgelopen zaterdag minder kijkers op straat waren. Burgemeester Cees van den Bos: “Het gaat goed, maar het kan nog beter. Gelukkig zijn veel mensen binnen gebleven, maar het was toch nog te druk. Voor uw eigen veiligheid: blijf binnen!”

Hij betreurt dat afgelopen zaterdag de ME moest worden ingezet om de orde te handhaven. “Wij waren er op voorbereid en helaas was het noodzakelijk. Iedereen die nog meent dat het om kattenkwaad van baldadige jongeren gaat, moet ik uit de droom helpen: het gaat om rellen en gebruik van levensgevaarlijk vuurwerk.”

Er zijn in het afgelopen weekend 12 personen aangehouden. Het gaat om 8 mannen in de leeftijd van 18 tot 31 jaar oud. Op een 24-jarige inwoner van Emmeloord na zijn deze mannen allen woonachtig op Urk. Daarnaast zijn 3 jongens aangehouden, waarvan er een afkomstig is uit Tollebeek, en een 19-jarige vrouw uit de gemeente Friese Meren aangehouden. Een verdachte zit nog vast. Twee minderjarige verdachten mogen hun inverzekeringstelling thuis doorbrengen. De overige aangehouden personen zijn inmiddels heengezonden, maar blijven verdachte. Hun rol wordt onderzocht waarna het Openbaar Ministerie hun zaak zal beoordelen. Door de relschoppers direct te benaderen moet de overlast voor de Urkers minder worden.

De rellen op Urk worden veroorzaakt door een kleine groep raddraaiers. “Nu is het beeld dat al onze jongeren relschoppers zijn. Dat is onterecht, maar onze jongeren worden er wel op aangekeken. Ik hoor dat ook jongeren dat beu zijn. Laten we hen daarin steunen!” In samenwerking met het welzijnswerk bereidt de gemeente een gesprek met jongeren voor. “Ik ga jongeren ook zelf opzoeken. Iedereen is welkom,” benadrukt de burgemeester. “Ik laat me graag verrassen, maar ben bang dat de raddraaiers niet aanschuiven. Het gaat hen echt niet om een plek waar jongeren op zaterdagavond gezellig kunnen chillen, maar om rellen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen