Gemeente hanteert ‘zwaard van Damocles’

Foto: pol. NOP/Urk

Als er in een pand in Noordoostpolder hard- en/of softdrugs worden aangetroffen, mag de burgemeester ertoe over gaan de panden voor drie maanden af te sluiten.

Gemeente Noordoostpolder is per 1 september gestart met uitvoeren van het Damocles beleid. De burgemeester mag woningen of panden sluiten indien daar hard- en/of softdrugs, zoals hennep wordt aangetroffen. Er zijn in de gemeente tot nu toe vier panden gesloten. Doel is om met dit beleid de handel in drugs tegen te gaan.

Bedrijfspanden afgesloten voor langere tijd

Sinds september heeft de burgemeester vier bedrijfspanden gesloten voor een periode van drie maanden. In alle panden zijn hennepplantages aangetroffen, die zijn opgerold door de politie.

De bewoner van een woning waar een hennepplantage is aangetroffen heeft een waarschuwing gehad. Mocht daar nogmaals een hennepplantage worden aangetroffen dan zal ook daar sluiting volgen.

Gemeente en politie treden samen op

Gemeente Noordoostpolder werkt nauw samen met de politie in de bestrijding van deze problematiek. De politie treedt strafrechtelijk op. De gemeente kan nu ook bestuursrechtelijk optreden, door middel van sluiting van panden.

Zodoende kan de gemeente de nadelige effecten van de handel in en het gebruik van drugs op de openbare orde, de volksgezondheid en het woon- en leefklimaat aanpakken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen