Tweederde van de Nederlanders vindt dat de overheid meer moet doen om jongeren te stimuleren een praktisch beroep te kiezen

Foto: Werkspot

Nederland staat voor een grote crisis in de bouwsector door een toenemend tekort aan praktisch geschoolde vakmensen. In een recent onderzoek van Werkspot.nl, de betrouwbare manier om vakmensen in te huren, geeft 66 procent van de Nederlandse bevolking aan dat de overheid meer moet doen om het tekort aan vakmensen aan te pakken en jongeren te stimuleren om een praktisch beroep te kiezen.

LANDELIJK, 04-07-2024 – Bijna tweederde van de respondenten vindt bovendien dat scholen praktische beroepen meer onder de aandacht moeten brengen: 62 procent zegt dat er binnen het onderwijs meer kan worden gedaan om praktische beroepen als beroepskeuze voor scholieren te promoten. Dit percentage is zelfs nog hoger bij de demografische groep onder de 24 jaar, waarbij een ruime meerderheid (71 procent) het ermee eens is dat onderwijsinstellingen praktische beroepen meer zouden kunnen promoten. Dit is opvallend aangezien deze leeftijdsgroep het meest recentelijk het onderwijssysteem heeft doorlopen en zich daarom goed bewust van de druk op praktische beroepen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna de helft (41%) van de Nederlandse bevolking denkt dat scholen jongeren juist actief ontmoedigen om een praktisch beroep als goede beroepskeuze te beschouwen. Ook de houding van ouders ten opzichte van hun kinderen die een praktisch beroep willen uitoefenen is onderzocht. Hieruit blijkt dat Nederlanders hun kinderen zouden steunen bij de keuze voor een praktisch beroep: 45 procent geeft aan dat ze hun dochter hierin zouden steunen, en 48 procent zou hun zoon steunen.

Jongere ouders (in de leeftijdsgroep van 25-34 jaar) zijn nog grotere voorstanders van een praktisch beroep voor hun kinderen. Bijna driekwart (71 procent) verklaart dat ze hun dochter steunen als ze een praktisch beroep zou willen, en 61 procent is er voorstander van dat hun zoon voor een praktisch beroep kiest.

Gert Jan, bouwexpert van Werkspot.nl, zegt dat praktische beroepen een uitstekende beroepskeuze voor jongeren zijn.

“Nederland wordt geconfronteerd met een ernstige crisis als het gaat om het aantal vakmensen dat praktisch is opgeleid. Toch lijkt het erop dat de overheid en de onderwijssector deze beroepen niet aan jongeren presenteren als een aantrekkelijke beroepskeuze.”

“Terwijl een ambacht jongeren juist een heel mooie kans biedt. De behoefte aan vakmensen is momenteel groter dan ooit, het is de ideale mogelijkheid om als zelfstandige aan de slag te gaan en wordt niet bedreigd door AI en andere opkomende technologieën.”

“Het is begrijpelijk dat zoveel ouders deze beroepskeuze voor hun kinderen steunen. Het biedt een goed inkomen, vereist geen jarenlange opleiding en je gaat direct geld verdienen terwijl je ervaring opdoet.”

“De overheid moet daarom samenwerken met scholen om praktische beroepen bij scholieren meer onder de aandacht te brengen, anders missen niet alleen de jongeren zelf, maar de hele samenleving de boot.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen