Jaarverslag 2020 HVC: flinke stappen in warmtetransitie

Foto: HVC

2020 was vanwege de coronapandemie een ongewoon en intensief jaar voor HVC. HVC haalt het afval op in onder andere Noordoostpolder. Als bedrijf met cruciale en vitale activiteiten bleef HVC ‘open’. De inzameling en verwerking van (gescheiden) afval ging door en inwoners konden de afvalbrengstations blijven bezoeken.

Op het gebied van duurzame energie hebben ze stappen gezet in de opgave van de warmtetransitie, waarbij ze samen met gemeenten en woningcorporaties huishoudens en bedrijven aardgasvrij maken. Daarnaast hebben ze een aantal zonneparken gerealiseerd waardoor de productie van groene stroom is gestegen. De duurzame energieproductie van alle activiteiten tezamen is toegenomen met 10 procent. Het gerealiseerde nettoresultaat over 2020 is € 15,2 miljoen.

HVC is actief op veel terreinen. Ze willen steeds meer gebruikmaken van hun positie in de afval- en energieketen om daadwerkelijke milieuwinst te boeken en zo aandeelhoudende gemeenten en waterschappen verder te helpen verduurzamen.

warmte

Van het slaan van een aardwarmteput via het aanleggen van warmtenetten tot de levering van duurzame warmte aan woningen en bedrijven; HVC zet stappen in de hele warmteketen. Ook in 2020 gaven ze samen met aandeelhoudende gemeenten, woningcorporaties en andere partners een impuls aan de warmtetransitie in Nederland. Ze breidden hun warmtenetten in de regio Alkmaar, de Drechtsteden en het Westland verder uit en bereidden nieuwe warmtenetten voor in Hoorn, Gorinchem en de IJmond-gemeenten. Binnen hun warmtebronnenstrategie benutten ze (rest)warmte van hun bio-energiecentrale en afvalenergiecentrales en zetten ze vol in op aardwarmte. Daarnaast zijn ze samen met hun aandeelhoudende waterschappen bezig met de ontwikkeling van aquathermie (warmte uit water).

In 2020 produceerden ze 417,2 GWh duurzame warmte (2019: 359,6 GWh) uit de afvalenergiecentrales en de bio-energiecentrale en daarnaast 65,0 GWh uit aardwarmte (2019: 26,6 GWh). Met al deze warmte tezamen (482,2 GWh) kunnen jaarlijks 58.000 huishoudens hun huis verwarmen en warm water tappen zonder dat er aardgas aan te pas komt.

2e aardwarmtebron 

In de zomer van 2020 is een tweede aardwarmtebron van Trias Westland geboord naar 2,3 km diepte. Met deze tweede bron erbij gaan ze warmte leveren aan 56 glastuinbouwbedrijven en 345 woningen in de wijk Liermolen in de gemeente Westland. Naar verwachting gaat de nieuwe aardwarmtebron rond de zomer van 2021 in bedrijf. Bij dit project hebben ze als eerste in de geothermiesector een vernieuwende techniek ingezet. Deze is erop gericht om de aardwarmteputten in de hele lengte in één keer te voorzien van binnenbuizen van glasfiber epoxy (GRE). Ze zijn hierdoor langdurig beschermd tegen corrosie.

zonne-energie

Bij de ontwikkeling van zonneparken zorgen zij er samen met landschapsarchitecten voor dat deze zo goed mogelijk passen in de omgeving. Zo hebben zij in het ontwerp van zonnepark Tripkouw in Midwoud (gemeente Medemblik) elementen opgenomen die typerend zijn voor het Westfriese landschap. Het zonnepark wordt hier afgescheiden met sloten en er zijn een vaarverbinding, dijken en rietoevers aangelegd. Ook is rondom een fietspad gemaakt. Op deze manier levert het zonnepark niet alleen duurzame energie maar vervult zij ook een recreatieve functie. Inwoners uit de gemeente Medemblik konden financieel deelnemen in zonnepark Tripkouw. In totaal zijn aan 118 inwoners obligaties uitgegeven met een totale omvang van 400.000 euro. Sinds augustus 2020 levert het zonnepark groene stroom. Dit is jaarlijks 6,5 GWh, wat vergelijkbaar is met het jaarlijkse stroomverbruik van 2.000 huishoudens.

Met al haar zonneparken tezamen heeft HVC in totaal 38,2 GWh zonne-energie opgewekt in 2020 (2019: 16,9 GWh). Dit is goed voor groene stroom voor 11.500 huishoudens per jaar of voor het verbruik van 10.000 elektrische auto’s die ieder jaarlijks 20.000 kilometer rijden.

duurzame energie-productie

De totale duurzame-energieproductie van HVC bedroeg in 2020 1.374 GWh (2019: 1.246 GWh). Dit is een toename van 10 procent. De duurzame-energieproductie uitgedrukt in het aantal huishoudens met een gemiddeld elektriciteitsverbruik, bedroeg 496.811 in 2020 (2019: 416.939). Dat zou genoeg zijn om alle huishoudens van Almere, Zaanstad, Alkmaar, de Drechtsteden, Velsen en de 7 Westfriese gemeenten van duurzame energie te voorzien. 

hergebruik

Het afgelopen jaar is er een record aan gft en etensresten in onze installaties in Purmerend en Middenmeer verwerkt (213,4 kton). Ook landelijk is een toename zichtbaar. De kwaliteit van het ingezamelde gft is hierbij nog wel een aandachtspunt. Er zitten steeds meer materialen in die er niet in thuishoren zoals glas, plastic en metaal. Voor de recycling tot hoogwaardig compost voor de akkerbouw is het cruciaal dat het gft schoon is. Om de vervuiling terug te dringen hebben ze de controle van het binnenkomende gft in de loshal afgelopen jaar geïntensiveerd. Nog beter is het als er thuis goed afval wordt gescheiden. Ze hebben het afgelopen jaar daarom twee gft-campagnes voor inwoners gehouden om de kwaliteit van het gft een duwtje in de goede richting te geven. Mede door de verscherpte controle en de publiekscampagnes hebben ze 87 kton Keurcompost klasse A gemaakt. Daarnaast hebben ze 3,9 miljoen m3 groen gas uit het gft en de etensresten gehaald in 2020 (2019: 3,7 miljoen m3). Met dit groene gas kunnen bijna 2.500 auto’s (die ieder 20.000 kilometer per jaar rijden) zich duurzaam verplaatsen.

corona

Corona heeft van hun medewerkers, net als van iedereen, de nodige aanpassingen gevraagd. Diverse maatregelen zijn getroffen om iedereen in de operatie en op kantoor het werk zo veilig mogelijk te laten doen. Ze zijn er trots op dat hun collega’s zich vanaf het begin sterk hebben gemaakt om de dienstverlening aan inwoners en andere activiteiten zo goed mogelijk door te laten lopen. Dit is over het algemeen goed gelukt, tegelijk realiseren ze zich dat het coronavirus voor sommigen in de privésfeer ingrijpende gevolgen heeft gehad.

Onder andere doordat inwoners op grote schaal gingen thuiswerken, is het aanbod van huishoudelijk afval het afgelopen jaar toegenomen. Ze ontvingen ongeveer 5 tot 10 procent meer huishoudelijk restafval.  Daarnaast verminderde de aanvoer van het bedrijfsafval (ongeveer 10 procent). Tegelijk zien ze al enige tijd, waarschijnlijk onder andere door het steeds beter scheiden van huishoudelijk afval, dat de samenstelling van het restafval verandert. Hierdoor is dit lastiger te verwerken in de afvalenergiecentrales. In 2020 hebben ze daarom de processen in de afvalenergiecentrales geoptimaliseerd.

financiën

Het nettoresultaat over 2020 komt uit op € 15,2 miljoen en is daarmee € 5,1 miljoen hoger dan voorgaand jaar (2019: € 10,1 miljoen). Dit wordt veroorzaakt door hogere opbrengsten uit warmte vanwege groei van aansluitingen op warmtenetten, lagere financieringslasten als gevolg van herfinanciering tegen lagere rente en hogere resultaten uit wind op zee participaties.

vooruitkijkend naar 2021

Bij het uitbrengen van dit jaarverslag hebben we nog steeds te maken met het coronavirus. HVC gaat er vooralsnog van uit dat ze dit jaar met name door het vaccinatieprogramma steeds meer hun ‘normale’ leven en werk kunnen hervatten. Op het gebied van energie en hergebruik hebben ze in ieder geval voldoende plannen en ambities voor 2021. Met het warmtebedrijf willen ze een stevige groei realiseren in het uitbreiden van bestaande – en aanleggen van nieuwe warmtenetten.

Op het terrein in Alkmaar zijn ze samen met waterschappen bezig om een slibdrooginstallatie te realiseren, waarmee de toenemende hoeveelheid rioolwaterzuiveringsslib verwerkt kan worden. Daarnaast hebben ze concrete stappen gezet om fosfaat terug te winnen uit het slib. En realiseren ze in Dordrecht samen met diverse partners een proeffabriek om uit slib bioplastics te produceren.

Op het gebied van afval scheiden willen ze een inhaalslag maken. Dit willen ze onder meer realiseren door de invoering van het recycle-tarief, een systeem waarbij huishoudens die goed afval scheiden, minder betalen. In de gemeente Noordoostpolder loopt het recycle-tarief vanaf 1 januari dit jaar en ze verwachten dat meer gemeenten volgen.

Ga voor het jaarverslag over 2020 van HVC naar www.hvcgroep.nl/publicaties.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen