CDA: Stikstof-crisislijn voor bezorgde ondernemers

Foto: mhpublicaties.nl

Het CDA wil dat er zo snel mogelijk een crisislijn wordt geopend over waar bezorgde ondernemers terecht kunnen met vragen over het stikstofbeleid. Dat stelt CDA-Kamerlid Jaco Geurts voor tijdens het debat over de landbouwbegroting deze week.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts: ‘Ik ben de afgelopen dagen platgebeld. Er leven ontzettend veel vragen bij agrariërs en andere ondernemers over wat het nieuwe beleid voor hen betekent. Het kabinet heeft nog niet voor duidelijkheid gezorgd. Zeker op detailniveau loopt het daardoor vast. Ik hoor zelfs dat banken geen krediet verstrekken, omdat zij niet weten wat er gaat gebeuren. Dat kan zo niet langer.”

Er moet een informatiepunt worden ingericht waar ruime kennis aanwezig is, zodat iedereen die geraakt wordt door de stikstofcrisis snel geholpen wordt. Zeker omdat het kabinet een gebiedsgerichte aanpak wil, waar lokaal maatwerk centraal staat. Hiermee moet de bouw van woningen en andere stilgevallen projecten op korte termijn worden hervat.

Geurts: ‘Ik vind het goed dat het kabinet boeren niet dwingt om te stoppen, maar de keuze geeft op basis van vrijwilligheid. En dat de overheid dan financieel bijspringt. Daar is duidelijkheid over. Bovendien wil het kabinet investeren om innovaties in de landbouw te bevorderen en maatregelen nemen om de emissies terug te brengen. Maar bij individuele bedrijven bestaat nog veel onduidelijkheid. Zij moeten bij één loket terecht kunnen met acute vragen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen