Flevolandse starter koploper in vraag naar hogere hypotheken

Foto: Pixabay.com

Starters in de provincie Flevoland vroegen in het eerste kwartaal van dit jaar om een hypotheek van gemiddeld € 230.003. Dat is 9% meer dan het gemiddelde hypotheekbedrag tijdens dezelfde periode in 2018. Tegelijkertijd nam het aantal aanvragen van starters met 4% toe. Dat blijkt uit onderzoek van online bank Knab op basis van HDN-data.

Hardste groei van Nederland

Met een groei van het gemiddelde hypotheekbedrag van 9%, waren de starters in Flevoland het afgelopen kwartaal gedeeld koploper van Nederland. Ook Utrecht en Zuid-Holland groeiden met 9%. Van alle provincies groeide Friesland het minst, daar lag het gemiddelde hypotheekbedrag 1% hoger ten opzichte van vorig jaar.

Qua absolute bedragen is Flevoland terug te vinden in de middenmoot. Met een gemiddelde van € 230.003 ligt het aangevraagde hypotheekbedrag nog wel ruim onder het landelijk gemiddelde van € 254.330.

Meer startersaanvragen dan vorig jaar
Het aantal aanvragen onder starters gedurende het eerste kwartaal nam in Flevoland met 4% toe. Hiermee is het samen met Zeeland de enige provincie die een groei kende van het aantal startersaanvragen. De rest van de provincies lieten allemaal een daling zien.

Landelijk gezien vroegen starters in het eerste kwartaal ruim 7% minder hypotheken aan (30.979) dan een jaar geleden. Sinds 2015 nam het aantal startersaanvragen in het eerste kwartaal gemiddeld met 8% toe. Aan die trend is nu een einde gekomen. In dit geval lijkt Flevoland een uitzondering te zijn.

Volgens Knab tonen de cijfers eens te meer aan hoe moeilijk het voor starters is om een eerste huis te kopen. Vooral in de Randstad blijven de huizenprijzen maar stijgen. Dat steeds minder starters een hypotheek aanvragen zegt veel over de benarde situatie waar ze in zitten.

Voor het volledige onderzoek klik hier.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen