Geen vraag te gek voor Frieda’s Borduurshop

Haar eerste opdracht elf jaar geleden was meteen de moeilijkste. Frieda Oedzes werd gevraagd een trouwjurk te borduren. Ze gaf er een visitekaartje mee af.

Frieda’s Borduurshop in Ens is gespecialiseerd in het machinaal borduren van teksten, logo’s en afbeeldingen op textiel. Van unieke stuks tot series voor bedrijven, instellingen, verenigingen en particulieren.

Van bedrijfskleding tot gepersonaliseerd cadeautje

Frieda besloot in 2007 voor zichzelf te beginnen vanuit huis en van haar hobby haar werk te maken. Ze heeft er een fulltimebaan aan. “Vlak nadat ik startte kwam de economische crisis, maar ik heb tot nu toe alleen maar een stijgende lijn gekend.”

De eigen naaimachine met een borduurprogramma maakte plaats voor één en later twee professionele borduurmachines. En na de opdracht voor de bruidsjapon – ‘een meesterproef’ – volgden er opdrachten van bedrijven en verenigingen uit de omgeving.

Maar ook van particulieren die bijvoorbeeld een naam op handdoek of badjas willen laten borduren. “Mensen mogen zelf een product aanleveren. Dat is dan wel aan een aantal voorwaarden verbonden. Ik moet het bijvoorbeeld in een frame kunnen spannen, dus er moet voldoende vrije ruimte zijn. Er moeten geen knopen en ritsen in de weg zitten.”

De borduurshop heeft daarnaast een aantal producten uit voorraad leverbaar. Bijvoorbeeld kraamcadeautjes, zoals mutsjes, badcapes, kruikzakken, speendoekjes en knuffels, waarop de naam van de baby geborduurd kan worden. Een eigen product is de schaatszak die Frieda maakt van badtextiel. Schaatsen kunnen ermee worden afgedroogd en erin worden opgeborgen.

Uitdaging

Frieda verkoopt vrijwel geen ‘nee’. “Mensen komen met ideeën en ik kijk of ik het uit kan voeren. Dat vind ik ook wel weer een uitdaging.” Zo bewerkte ze voor een klant chabraques en oornetjes voor paarden. “Die meneer was al op meerdere adressen geweest, maar niemand die hem kon helpen. Dat geeft dan extra voldoening als het je wel lukt.”

Uiteraard is dat wat in serie gemaakt wordt goedkoper dan een enkel stuk. “Mensen vragen wel eens waarom ze instelkosten moeten betalen, maar in de voorbereiding gaat de meeste tijd zitten. Als de machine eenmaal is ingesteld, heb ik er niet zoveel omkijken meer naar.”

Bedrukken van textiel

Klanten kunnen bij Frieda’s Borduurshop tevens terecht voor het laten bedrukken van textiel. “Daar kreeg ik op den duur ook vraag naar, dus toen het uit kon heb ik daar ook een machine voor aangeschaft.” Daaruit is de samenwerking met een bloemist voortgekomen, voor wie Frieda rouwlinten bedrukt. “Dat heeft uiteraard altijd voorrang, die lever ik een paar uur later al af. Ook hiervoor geldt trouwens, dat ik ze kan personaliseren met een afbeelding.”

Een noviteit zijn de bestickerde geboortestoeltjes, met bijvoorbeeld de opdruk van het geboortekaartje. “Mensen hadden zoiets gezien en kwamen bij mij met de vraag of ik het maken kan. Dan zeg ik geen ‘nee’, maar ik moest het eerst wel weer zelf uitvogelen, want er is nergens een beschrijving te vinden.”

Haar plezier in haar werk wordt er echter niet minder om. “Ik vind het heerlijk om te doen. Het verveelt nooit, want ik ben steeds met iets anders bezig.”

www.friedaborduurshop.nl

Reacties

gallery
19752
Geen vraag te gek voor Frieda’s Borduurshop
Haar eerste opdracht elf jaar geleden was meteen de moeilijkste. Frieda Oedzes werd gevraagd een
https://noordoostpolder.nieuws.nl/zakennieuws/19752/geen-vraag-gek-friedas-borduurshop/
2018-12-12T19:53:14+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/241/2018/12/12195135/Frieda2-e1544640964674.jpg
belettering, Frieda Oedzes, Frieda's Borduurshop
Zakennieuws