Lekker naar de Bioboer! in Bant

Foto: eigen foto

Het weekend van 16 en 17 juni houden ruim honderd biologische boerderijen in Nederland open dagen. Ook ‘de Zaderij’ en ‘Buiten Bant’ in Bant doen mee aan Lekker naar de Bioboer!.

In Bant doen de Zaderij en Buiten Bant aan de Noorderringweg 8-1 mee met Lekker naar de BioBoer. De Zaderij is een coöperatie van boeren, tuinders en zorgboerderijen die zelf biologisch (dynamische) zaden selecteren en vermeerderen. Het assortiment bestaat uitsluitend uit zaadvaste (reproduceerbare) en patentvrije rassen.

De Zaderij is dit jaar gestart, heeft een webshop: www.zaderij.nl en bestaat inmiddels uit 12 leden. Locatie Buitenbant is het hart van de coöperatie: hier wordt de webshop beheerd, de bestellingen verstuurd, vindt de zaadschoning, opslag en verpakking plaats en is een proeftuin aangelegd. Verder worden de bedrijfseigen rassen van Buitenbant verbouwd op de biologische akker. (Voor meer informatie: Coöperatie de Zaderij haalt biodiversiteit terug )

Er worden rondleidingen gegeven: om 11:00, 12:00, 14:00, 15:00 (verzamelen bij de Hooiberg). Er kunnen uiteraard ook zaden gekocht worden.

Verder zijn er verschillende activiteiten zoals een kruiwagen-challenge, pepermuntthee maken op een houtvuurtje en een workshop ‘hoe maak je een goed bijenhotel?’.

Verder zijn er een aantal stands. De Houtgrutter uit Emmeloord verkoopt prachtige, door zorgvragers gemaakte gerecyclede producten. Bijenvereniging Noordoostpolder verkoopt honing en geeft informatie over bijen en allerlei andere insecten.

Kunstenares Sonja Reedijk heeft prachtige werken gemaakt van groenten van de Zaderij. En er is verkoop van verschillende producten zoals jam van buurmeisje Marle en zaden van de Zaderij.

Biologisch, eerlijk en puur

Biologisch groeit! En dat is logisch, want biologisch is niet alleen lekker, maar ook gegarandeerd diervriendelijk, milieuvriendelijk, zonder kunstmatige toevoegingen en gentechvrij.

Het officiële keurmerk voor biologische voeding geeft aan dat het product voldoet aan Europese normen, die streng gecontroleerd worden. Tijdens het Lekker naar de BioBoer-weekend kan het publiek zien en ervaren dat de hele keten achter een product (van boer tot bord) echt biologisch is.

Inspiratie

Op www.lekkernaardebioboer.nl is allerlei informatie te vinden, onder andere een link naar de boerderijen die dit jaar deelnemen. Ook staan er mooie verhalen van biologische ondernemers ter inspiratie, een boerenblog en een agenda met activiteiten bij de boer.

Voor de fietsers zijn er tijdens het weekend ook fietstochten uitgestippeld. Er zijn meer dan 30 fietstochten uitgestippeld vanuit de stad naar de boer in de buurt. Op www.lekkernaardebioboer.nl/fietsroutes zijn de routes te vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen