2Cool BV sterk in koudetechniek en klimaatbeheersing

Maurits Vervat (zittend) en Daan Boonstra (3e van rechts) en medewerkers.
Maurits Vervat (zittend) en Daan Boonstra (3e van rechts) en medewerkers.
Foto: mhpublicaties.nl

Zeven jaar lang werkten de oud-collega’s Daan Boonstra en Maurits Vervat naast elkaar als zzp’ers in koeltechniek. In januari 2015 startten ze samen 2Cool BV op Urk.

Boonstra en Vervat kennen elkaar al uit de tijd dat ze beiden als koelmonteurs werkten voor een bedrijf in koudetechniek in Emmeloord. Toen ze elkaar later weer eens troffen, raakte Boonstra geïnspireerd door Vervat’s bestaan als zelfstandige.

Bijna een jaar later begon ook hij voor zichzelf. „We vervingen elkaar met storingen en tijdens vakanties. Een hele mooie combi”, vindt Vervat, „maar op een gegeven moment werden de aanvragen groter en namen we grotere projecten aan. Omdat we beiden beseften dat klanten steeds meer vertrouwen in ons kregen gingen we meer en meer samenwerken, met als doel om met z’n tweeën een BV te beginnen, wat werkelijkheid werd in 2015”.

Mentaliteit van aanpakken

Die beslissing zorgde ook weer voor een boost, vertelt Boonstra, „je valt meer op, maar je kunt ook meer en grotere projecten aan”. Aanvankelijk werkten de vennoten nog vanuit twee kantoren, Boonstra met C4koudetechniek op Urk en Vervat met Vervatkoeltechniek in Oosterzee, „maar dat werkte niet prettig, dus besloten we om te centraliseren”.

Het was voor de compagnons vanzelfsprekend dat de gezamenlijke bedrijfsruimte op Urk zou staan. Vervat: „Daan had al een pand op Urk en ik heb hier ook altijd gewerkt. De mensen kennen ons en de Urker mentaliteit van aanpakken past bij ons”.

Klantenkring in binnen- en buitenland

De heren hebben voor hun bedrijfsvestiging het pand gekocht aan de Westwal 15 op Urk. Hier worden de ontwerpen gemaakt van installaties voor visverwerkende en agrarische bedrijven en voor klimaatbeheersing (airco en warmtepompen). Ook de voorbereidende assemblage wordt in de eigen werkplaats gedaan, waarna de complete koelinstallatie op de betreffende locatie in elkaar wordt gezet.

„Dankzij onze kennis van het bewaren van agrarische producten in Noordoostpolder hebben we ook werk in het buitenland. Ze zien daar dat de producten hier mooi uit de koelcellen komen en hebben daardoor vertrouwen gekregen in Nederlandse koelbedrijven en dus ook in ons bedrijf.”

Tekort aan koelmonteurs

Er werken nu tien tot vijftien mensen voor 2Cool BV, waarvan de helft in vaste dienst. Er wordt tevens gewerkt met stagiairs en de beide vennoten werken zelf volop mee.

„Mensen willen ons gezicht zien”, zegt Boonstra, „maar voor heel Nederland geldt dat er een tekort is aan koelmonteurs. Koeltechniek is zo’n specifiek vak, dat wij vooral behoefte hebben aan doeners die we zelf op kunnen leiden. Als ze op school elektrotechniek leren en wij kunnen ze in de praktijk koeltechniek bijbrengen, dan krijgen we de de vakmensen die we nodig hebben voor onze klanten”.

Om de toename van werkzaamheden de baas te blijven wordt met ingang van 1 maart het kantoor versterkt met een nieuwe ‘coole’ medewerker. Daarnaast heeft 2Cool BV nog een vacature voor een (ervaren) koelmonteur.

2Cool BV | Westwal 15, 8321 WG Urk | 0527 611 131 | www.2coolbv.com | Facebook

tekst: Margé Hof

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen