Sneller juichen dan de buren tijdens het EK

Foto: parelprojecten.nl

Na jaren van afwezigheid doet Oranje dit jaar eindelijk weer mee aan het EK voetbal. Wat hebben we de Oranjekoorts gemist. Miljoenen mensen hebben Oranje inmiddels de achtste finales in gejuicht. Het is dus nog niet klaar met de Oranjegekte. Nederland maakte  afgelopen drie wedstrijden een hoop doelpunten.

NEDERLAND, 26-06-2021 – Opvallend was dat het gejuich bij het ene huishouden soms tot wel 30 seconden eerder te horen was dan bij het andere huishouden. Ook last van gehad? Pricewise zet op een rij hoe de verbinding voor de achtste finale en de rest van de sportzomer beter kan.

Van analoog in ’88 naar digitaal in ’21
In 1988 werd massaal gezien hoe Van Basten de 2-0 maakte tegen de Sovjet-Unie. Oranje werd dat jaar Europees Kampioen. Dit jaar is het hopen op hetzelfde resultaat, maar kijkt Nederland de wedstrijden massaal digitaal in plaats van analoog. Naast de grote voordelen van digitale tv, zoals meer zenders en een hogere beeldkwaliteit, heeft digitale tv één groot nadeel: de tragere ontvangst van het beeld. Bij digitale tv vindt namelijk een proces van encoderen en decoderen plaats. Dit proces vergt tijd, met een beeld dat langzamer binnenkomt als gevolg. Er zijn verschillende manieren van digitaal tv-kijken. Afhankelijk daarvan kan het zijn dat er tot wel 30 seconden zit tussen de verbinding bij het ene huishouden en het andere huishouden.

Manier van tv-kijken bepaalt snelheid
Digitaal tv-kijken kan onder andere via de ether, satelliet-tv, een app, de kabel en het internet. De ene manier werkt net wat sneller dan de andere. Als mensen kijken via de ether, vangt een antenne het ether-signaal op. Tv-kijken via de ether is goedkoop, maar wel storingsgevoelig. Hierdoor komt het tv-signaal trager binnen. Met satelliet-tv wordt het tv-signaal ontvangen via een schotel via minstens twee satellieten. Het signaal moet daarbij worden omgerekend, waardoor het achterloopt op wat er live in het stadion gebeurt. Kijken kan ook online, bijvoorbeeld via een app. Met een app wordt waarschijnlijk nog meer vertraging ervaren. De snelheid van het tv-signaal hangt daarmee namelijk af van de internetverbinding. Verder is een digitaal tv-signaal te ontvangen via het internet of de kabel. Van alle opties geeft kabeltelevisie over het algemeen de snelste verbinding.

Tips om voortaan eerder te juichen dan de buren
Na drie wedstrijden weten veel Nederlanders dat het per huishouden verschilt hoe snel de wedstrijdbeelden worden ontvangen. Uiteraard joelt iedereen liever het eerst in de straat, in plaats van het laatst. Is het niet voor de komende wedstrijden van het EK voetbal, dan wel voor de rest van de sportzomer die eraan komt met onder andere de Tour de France en de Olympische Spelen. Pricewise geeft drie tips om voortaan sneller te juichen bij sportwedstrijden:

Schaf een wifibooster aan
Sport op zolder of in de tuin kijken, terwijl het wifimodem in de woonkamer staat? Grote kans dat het internet traag is, omdat het signaal van het draadloze internet niet ver genoeg reikt. Een wifibooster biedt dan uitkomst. Het boost letterlijk de wifi. Met een wifibooster op zolder of ergens vlak bij de (voor)tuin of het balkon, kan ook daar worden gestreamd met snel internet.

Voorkom wifidrukte
Wedstrijden streamen? Voorkom wifidrukte. Wifidrukte ontstaat als meerdere apparaten verbonden zijn met het wifimodem en tegelijkertijd gebruikmaken van de internetverbinding. Zorg dus dat iedereen de wifi op hun smartphone uitzet tijdens het streamen van de wedstrijden.

Stap over naar een andere provider
Hoe het tv-signaal thuis ontvangen wordt, verschilt per provider. De snelheid hangt af van het type tv-verbinding. Voor streamen, is geen tv-abonnement nodig. Er bestaan verschillende app-abonnementen waarmee de sportzomer op de televisie kan worden gevolgd. Door de app te koppelen aan een Chromecast, wordt het beeld gestreamd naar de tv. De snelheid van het streamen, hangt af van de snelheid van de internetverbinding. Streamen gebeurt namelijk via wifi. De snelheid van het internet wordt aangegeven in megabits per seconde (Mb/s). Het kan zijn dat de internetprovider van het ene huishouden minder Mb/s levert dan de internetprovider van het andere huishouden. Tv en internet vergelijken van verschillende providers kan dus zorgen voor een snellere verbinding.

Bron: Pricewise.nl – Sneller juichen dan de buren tijdens het EK

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen