Vele bruggen in Amsterdamse grachten uitdaging voor Zuyderzeeroeiers

Mare Australis- negende in Amsterdamse grachtenrace
Foto: Erik Bos

Vanuit de polder verschenen de dames en heren van de Zuyderzeeroeiers met respectievelijk de Mare Australis en de Schokland aan de start bij het Olympisch stadion.

Maar liefst 134 teams waren afgelopen zaterdag 12 oktober  afgereisd naar Amsterdam voor de Amsterdamse Grachtenrace. Het jaarlijkse evenement is een enorm spektakel, omdat de sloepen gedurende bijna 24 kilometer onder wel 70 bruggen door moeten roeien. Met alle rondvaartboten in de Amsterdamse grachten levert dit vaak spannende situaties op.

Vanaf 11.00 uur mochten de eerste sloepen starten. De dames van de Mare Australis gingen om 12.03 uur van start, de heren van de Schokland konden om 12.48 uur starten op het Zuider Amstelkanaal. Het eerste stuk van de wedstrijd bleek al dat de sloepen over een goede stuurman moesten beschikken, omdat diverse kadewerkzaamheden ervoor zorgden dat er weinig ruimte was op het water. Via het Amstelkanaal roeiden de sloepen over de Amstel naar de Singelgracht en het Lozingskanaal, waarna er een halve kilometer op het Amsterdam-Rijnkanaal moest worden geroeid.

De vele bruggen zorgden ervoor dat de teamleden goed geconcentreerd moesten blijven en goed moesten luisteren naar de stuurmannen. Sommige bruggen waren breed genoeg om met beide boorden door te kunnen roeien, andere bruggen konden met één kant doorgeroeid worden en weer andere bruggen waren zo krap, dat beide boorden de riemen langszij moesten houden.

Via de Entrepothaven roeiden de sloepen over de Nieuwe Vaart langs het Scheepsvaartmuseum en zagen ze verderop NEMO liggen. Met een haakse bocht roeiden de sloepen naar het Entrepotdok, waar ze achter dierentuin Artis roeiden. Via de Plantage Muidergracht kwamen de sloepen aan bij de Keizersgracht. Met de vele krappe bruggen en het toeristische verkeer op het water, ontstaan hier soms spannende situaties. Vervolgens roeiden de teams een klein stukje op de Brouwersgracht en kwamen de sloepen aan bij de Kostverloren vaart, welke uiteindelijk overgaat in de Schinkel. Dit laatste stuk van ruim 5 kilometer wordt door de roeiers als zwaarste ervaren, omdat de vermoeidheid toeslaat en er weinig toeschouwers op dit deel van de route staan.

Met een tijd van 3 uur en 6 minuten, behaalden de dames van de Mare Australis een negende plaats. De heren in de Schokland behaalden de 47e plaats met een tijd van 3 uur en 2 minuten. De Zuyderzeeroeiers zullen het eerste weekend van november bij het afsluitende roeiweekend MPM in Muiden weer aan de start verschijnen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden