Kuinderbos ‘grootste wilde vlindertuin van Nederland’

Grote weerschijnvlinder
Grote weerschijnvlinder
Foto: SBB

,,Help ons mee om van het Kuinderbos de grootste wilde vlindertuin van Nederland te maken”, roept boswachter Harco Bergman liefhebbers op voor een vlindertelling. ,,Je hoeft geen kenner te zijn, wel liefhebber.”

De grote vlindertelling in het Kuinderbos wordt gehouden tijdens de landelijke tuinvlindertelling van De Vlinderstichting. Bergman zoekt daarvoor mensen die het leuk vinden om op zondagmiddag 7 augustus vlinders te komen tellen.

,,Je hoeft hiervoor geen speciale vlinderkennis te hebben. Wel een gemotiveerde instelling. Zowel ervaren vlinderaars, als leken en kinderen zijn welkom om mee te doen”, aldus de boswachter.

De dag wordt afgetrapt door Kars Veling van de Vlinderstichting. Hij laat zien welke vlindersoorten er in het Kuinderbos voorkomen en waar je op moet letten om ze te herkennen. Vervolgens worden de deelnemers in klein groepjes verdeeld op 30 telroutes, verspreid over het gehele Kuinderbos.

Ervaren vlinderaars worden gekoppeld aan mensen die minder vlinderkennis hebben. Iedereen krijgt een vlinderzoekkaart cadeau. Na afloop van de telling is er een kampvuur waar de kinderen broodjes mogen bakken. Ondertussen worden de telgegevens verzameld, zodat de telresultaten meteen bekend gemaakt kunnen worden.

,,We werken daarbij met waarneming.nl”, zegt Bergman, ,,Degenen die dat willen kunnen alvast ObsMapp, WinObs of iObs op hun smartphone zetten en om mee te oefenen”.

Boswachter Harco doet veel om het Kuinderbos voor vlinders aantrekkelijk te maken en te houden, zoals bosrandenbeheer, gefaseerd maaien, maaien en afvoeren en de begrazing afstemmen op vlinders. Dat heeft zijn uitwerking, want het Kuinderbos is inmiddels vele vlindersoorten rijk. Er zijn bijna 30 soorten dagvlinders in het Kuinderbos gevonden.

De telling vindt plaats op zondag 7 augustus van 13 tot circa 16 uur in het Kuinderbos (Noordoostpolder). Vooraf aanmelden via [email protected]

Vermeld het aantal deelnemende volwassenen en kinderen en of je veel of weinig vlinderkennis hebt. Na aanmelding krijg je een bevestigingsmail. Voorafgaand aan de telling ontvang je een mail met nadere info over de telling.

Gehakkelde Aurelia
Gehakkelde Aurelia
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen