Provincie vist autowrakken uit vaarten

Foto: publicdomainpictures

Provincie Flevoland vermeldt op haar website 17 mei 2016 zes autowrakken te hebben geborgen uit de Flevolandse vaarten. De politie keek tijdens het bergen mee of er nog voertuigen werden gevonden die te maken hebben met een misdrijf, maar zijn er geen bruikbare aanwijzingen gevonden.

Twaalf wrakken

Twee jaar geleden tijdens een zoektocht naar een vermiste persoon, werd ontdekt dat er verschillende wrakken in de vaarten lagen. Onderzoek wees vervolgens uit dat er bij meerdere viaducten auto’s in de vaarten lagen.

Met behulp van sonar werd in kaart gebracht wat er waar in het water lag. Zo kwam de provincie uit op twaalf wrakken. Zes wrakken zijn vorige week geborgen. De andere zes liggen te diep in het slik en worden niet geborgen, omdat zij geen gevaar opleveren voor de scheepvaart.

Niet in Noordoostpolder

Er werd overigens niet in Noordoostpolder gedregd. Het ging volgens een woordvoerder van de provincie alleen om vaarten in de omgeving van Almere en Zeewolde. Het is aannemelijk dat het om gestolen auto’s gaat of auto’s die anderszins betrokken waren bij misdrijven en die betrokkenen wilden laten verdwijnen. Er zijn echter geen bruikbare aanwijzingen gevonden. Sommige auto’s lagen wellicht al wel tien jaar onder water.

Veiligheid scheepvaart

De vaarten zijn weer veiliger geworden door het bergen van deze wrakken. Het is de bedoeling om geregeld de vaarten in kaart te brengen met sonarbeelden en aan de hand daarvan de vaarten goed begaanbaar te houden voor de scheepvaart.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen