50 monteurs in opleiding werken aan elektriciteitsnet Dronten

Foto: Liander

Het werk sneller uitvoeren. Overlast verminderen. En leren in de praktijk. Dat gebeurt er de komende weken in Dronten, als ruim 50 monteurs die bij netbeheerder Liander in opleiding zijn aan het elektriciteitsnet werken.

DRONTEN, 16-02-2022 – Onder begeleiding van ervaren monteurs gaan zij aan de slag om uitbreidingswerkzaamheden te doen aan het elektriciteitsnet om te kunnen voldoen aan de alsmaar toenemende vraag naar elektriciteit. Om de werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren, wordt op twee dagen de stroomvoorziening tijdelijk onderbroken. De huishoudens die dit treft, zijn hiervan vooraf op de hoogte gesteld.

Huishoudens in Nederland verduurzamen in rap tempo. Dat zorgt er onder meer voor dat steeds meer elektriciteit nodig is voor bijvoorbeeld elektrisch koken, het verwarmen van woningen met een warmtepomp en om de elektrische auto voor de deur op te laden. Tegelijk stijgt ook het aantal zonnepanelen op woningdaken waarvan de duurzaam opgewekte elektriciteit wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De elektriciteitsnetten zijn in Nederland één van de betrouwbaarste van de wereld. Echter zijn deze niet ontworpen voor alle ontwikkelingen die nu plaatsvinden. Om ervoor te zorgen dat iedereen straks voldoende stroom kan blijven afnemen en terugleveren, breidt Liander het elektriciteitsnet op veel plaatsen uit. Zo ook in de wijk De Landmaten in Dronten.

Werk tegelijk uitgevoerd

Om het elektriciteitsnet in De Landmaten in Dronten toekomstbestendig te maken, zijn twee nieuwe transformatorhuisjes geplaatst en worden oudere elektriciteitskabels vervangen. Daarnaast wordt er 2,1 kilometer extra kabel uitgerold in de wijk. Alles bij elkaar een forse klus waarvoor de stroom op een aantal momenten moet worden afgesloten. Dit is nodig om monteurs veilig hun werk te laten doen. Om de overlast voor bewoners zoveel mogelijk te beperken, voert de netbeheerder daarom veel werkzaamheden tegelijkertijd uit. Daarvoor gaan verspreid over twee dagen in totaal 56 leerling monteurs aan de slag.

Sarike van Wette, directeur Onderhoud & Storingen bij Liander: “Met de inzet van de groepen leerling monteurs snijdt het mes aan twee kanten. Enerzijds is dit een unieke kans om hen voor te bereiden op het werk in de praktijk. Ze doen ervaring op met een elektriciteitsnet dat ook echt honderden huizen van elektriciteit voorziet. Maar deze massale aanpak zorgt er ook voor dat het werk sneller kan worden uitgevoerd en daarmee de overlast voor bewoners tot een minimum wordt beperkt. Overlast is helaas wel even nodig, zodat iedereen ook in de toekomst kan blijven rekenen op een betrouwbaar elektriciteitsnet.”

Onder begeleiding

Vandaag is de eerste dag dat er massaal aan het elektriciteitsnet in Dronten wordt gewerkt. 36 monteurs die bij Liander in opleiding zijn voor elektromonteur zijn in de wijk aan de slag. Op verschillende plaatsen verbinden zij de nieuwe kabels in de grond aan elkaar. Dat doen zij onder het toeziend oog van ervaren monteurs. Die brengen hen de fijne kneepjes van het vak bij en houden uiteraard in de gaten dat alles zorgvuldig en veilig wordt uitgevoerd. Op donderdag 16 maart vinden vergelijkbare werkzaamheden plaats waarbij 20 leerling monteurs aan de slag gaan. Om de monteurs veilig hun werk te kunnen laten doen, wordt in een deel van de wijk korte tijd de stroom afgesloten. Over de twee dagen verspreid gaat het in totaal om bijna 500 huishoudens.

Koffie staat klaar

Tijdens de werkzaamheden staat er voor de bewoners een kop koffie of thee klaar op een centrale plaats in de wijk. Daar kunnen zij ook eventuele vragen stellen aan een medewerker van Liander.

Liander is de netbeheerder in Noord-Holland, Flevoland, Gelderland, Friesland en een deel van Zuid-Holland. Wij zorgen ervoor dat 3,2 miljoen huishoudens en bedrijven stroom en gas kunnen gebruiken. Het is onze taak om de energievoorziening betrouwbaar, betaalbaar en bereikbaar te houden. Daarom onderhouden en vernieuwen we het bestaande energienet, en staan we dag en nacht klaar om storingen op te lossen. Daarnaast verzwaren we het elektriciteitsnet op plekken waar meer capaciteit nodig is met nieuwe kabels, verdeelstations en transformatorhuisjes. Zodat onze klanten altijd energie kunnen gebruiken. Nu en in de toekomst.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen