Ontdek de akker op de Nationale Aardappelrooidag

Foto: Food Cabinet

Op zaterdag 3 september vindt de tweede editie van de Nationale Aardappelrooidag plaats bij Agrofoodcluster in Emmeloord. Telers verdeeld over het land zetten hun akkers open om jong en oud te leren over de duurzame groei en oogst van de aardappel.

EMMELOORD, 15-08-2022 – Bezoekers rooien gratis een zak voor thuis en kunnen meedoen aan verschillende activiteiten. De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) hoopt mensen zo weer dichter bij de bron van het eten op hun bord te brengen. Uit het Pieperonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de NAO, blijkt dat 26% van de Flevolanders nog nooit op een boerenbedrijf is geweest en 39% nog nooit op een aardappelboerderij. Landelijk is dit respectievelijk 31% en 58%. Daar moet deze leerzame dag verandering in brengen.

Een kijkje achter de schermen
73% van de ouders wil dat kinderen leren waar hun eten vandaan komt, blijkt uit de cijfers. De dag belooft dan ook een leerzaam en gezellig programma voor het hele gezin. Met verschillende activiteiten krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen: zo vullen ze een zak nieuwe aardappels op de akker en leren ze hoe de groei en het rooien in zijn werk gaat. Ook zijn er activiteiten voor kinderen, zoals kleurplaten en een springkussen.
Hollandse klimaatkanjer in de schijnwerpers
De aardappel is nog altijd populair: 69% van de Nederlanders zegt trots te zijn op de pieper en bij 81% van de Nederlanders liggen er minimaal 2 keer per week aardappels op het bord. Drenthenaren zijn de grootste aardappeleters: 58% eet de pieper 4 tot 7 keer per week. De Nationale Aardappelrooidag sluit ook direct aan op de trend om meer lokaal en duurzaam te eten. Veel mensen weten niet dat de aardappel het op duurzaamheidsgebied heel goed doet: slechts 15% omschrijft de aardappel als duurzaam. Dit terwijl aardappels een relatief lage impact hebben op klimaatverandering, landgebruik en waterverbruik. Bij duurzaam koken vindt men het voornamelijk belangrijk (71%) dat producten worden geproduceerd in Nederland.
Adres
Agrofoodcluster
Penning 6
8305 BH Emmeloord
De Nationale Aardappelrooidag bij Agrofoodcluster is op 3 september van 11:00 tot 16:00 te bezoeken. De Nationale Aardappelrooidag is gratis. Naast Agrofoodcluster zetten nog 5 andere aardappeltelers in het land hun akkers open op 3 september. De exacte tijden en activiteiten verschillen per locatie, bekijk alle locaties via aardappels.nl/rooidag
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen