1 op 3 Nederlanders kan minder lang op vakantie door stijging levenskosten

Foto: Pixabay.com

Meer dan een derde van de Nederlanders (34%) kan dit jaar minder lang op vakantie vanwege de stijgende levenskosten. Nederlanders gaan wel nog altijd graag over de grens: 23% van de Nederlanders blijft in Nederland om te besparen.

LANDELIJK, 29-06-2022 – Dit blijkt uit representatief onderzoek onder 1.000 Nederlanders dat is uitgevoerd door vergelijkingssite Pricewise, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Het vakantiegeld dat werkgevers uitkeren in mei wordt door 42% daadwerkelijk voor vakanties gebruikt. Bijna een derde van de Nederlanders (31%) betaalt met het vakantiegeld de vaste lasten. Vooral 18- tot 34-jarigen gebruiken dit extra beetje om de hoge lasten van dit jaar op te vangen. Bijna een kwart (24%) gebruikt het vakantiegeld om achterstanden en/of schulden te betalen.

Polissen wijzigen dagelijks
Uit eerder onderzoek bleek al dat steeds meer mensen zich zorgen maken over de vaste lasten. Hans de Kok, directeur Pricewise: “Dat zie je ook terug in het vakantiegedrag en het gebruik van het vakantiegeld. Het leven en vakanties zelf worden duurder. Ook worden vakanties voor sommigen korter en minder ver. Gelukkig is er in Nederland ook genoeg te doen.” De Kok raadt aan om ook bij een vakantie in eigen land de polis van de reisverzekering te checken, niet alleen bij een vakantie over de grens. Tijdens de pandemie pasten namelijk veel verzekeraars de polisvoorwaarden aan.

“Verzekeraars hebben nu duidelijker aangegeven wat er niet gedekt is onder de annuleringsverzekering. Corona is bij sommige verzekeraars bijvoorbeeld geen onvoorziene gebeurtenis meer. Andere verzekeraars zijn nu soepeler als het gaat om corona en annuleren. Dit zorgt bij Nederlanders nog voor onduidelijkheid. Net als bijvoorbeeld de huidige situatie op Schiphol. Voorwaarden kunnen wijzigen en daarom raden we je aan om altijd contact op te nemen met je verzekeraar, vliegmaatschappij of reisorganisatie als er iets gebeurt. Dan weet je zeker dat je juist geïnformeerd wordt.”

Voorkom oververzekering
Dan wijst De Kok nog op oververzekering. “Het komt voor dat mensen twee keer verzekerd zijn voor hetzelfde en zo onnodig te veel premie betalen. Bij pechhulp bijvoorbeeld, daar zijn velen via de autoverzekering én reisverzekering voor verzekerd. Hetzelfde geldt voor medische zorg in het buitenland, waarvoor je je kunt verzekeren via je aanvullende zorgverzekering én je reisverzekering. Dan komt het nog voor dat mensen soms blind een reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten bij hun reisbureau of vliegmaatschappij zonder eerst te checken of ze deze zelf al hebben afgesloten. Zonde als je voor beide dekkingen premie betaalt. Neem deze dus goed onder de loep en voorkom oververzekering.”

Bron: Pricewise.nl – 1 op 3 Nederlanders kan minder lang op vakantie door stijging levenskosten

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen