Architectuurwandeling Nagele: ontdek het Nieuwe Bouwen en de charme van de jaren ‘50

Huis Polman, Karwijhof 20, Nagele, Verenging Hendrick de Keyser, museumhuis.
Huis Polman, Karwijhof 20, Nagele, Verenging Hendrick de Keyser, museumhuis.
Foto: Arjan Bronkhorst

Op de Dag van de Architectuur – zaterdag 18 juni – organiseert Hendrick de Keyser een speciale wandeling door Nagele. Dit dorp in de Noordoostpolder is de enige plaats in Nederland die volledig volgens de principes van het Nieuwe Bouwen is gebouwd in de jaren vijftig van de 20 ste eeuw.

NAGELE, 09-06-2022 – Vooruitstrevende architecten en ontwerpers maakten van Nagele een laboratorium van hun ideeën op het gebied van stedenbouw en architectuur. Wandel mee en ontdek de kunst van het Nieuwe Bouwen en de charme van de jaren ‘50!
Architectuurwandeling U bekijkt met een ervaren gids de bijzondere architectuur en indeling van het dorp Nagele. Natuurlijk gaat u ook naar de Karwijhof, sinds 2016 onderdeel van de collectie van de vereniging. De wandeling duurt ongeveer een uur. Aansluitend kunt u Huis Polman bezoeken. Dit Museumhuis is volledig ingericht in de stijl van de jaren vijftig. Het naastgelegen pand is een Monument en Bed locatie in de stijl van de jaren ’70. Onder voorbehoud van verhuur zullen deelnemers ook hier de bijzondere sfeer
kunnen proeven.

De wandeling is bij uitstek geschikt voor geïnteresseerden in architectuur, het Nieuwe Bouwen, musea, lokale geschiedenis, bewoners en oud bewoners van de Noordoostpolder.

Beleef de jaren ’50: Huis Polman

Huis Polman is een bijzonder huis. In dit museumhuis van Hendrick de Keyser kom je door de achterdeur naar binnen, zoals het vroeger ook ging. Je ervaart zelf hoe het is om hier in de jaren van de wederopbouw te hebben gewoond. Misschien waan je je zelfs even Annie of Bernard Polman, de eerste bewoners van dit huis. Je mag de kasten openen om te kijken wat er in zit, plaats nemen aan de keukentafel om de krant te lezen of in de fauteuil zitten en naar de radio luisteren.

Huis Polman is een feest van herkenning, dat begint al bij de indeling van de woning. Misschien doet een geur je aan de soep van je buurvrouw van vroeger denken. Of herken je een lamp die je (groot)ouders ook hadden hangen. Kom langs en ontdek hoe de eerste bewoners hier hebben geleefd.

Aanmelden architectuurwandeling

Wandelt u mee? U kunt zich aanmelden via de knop aanmelden op de website: www.hendrickdekeyser.nl/agenda/architectuurwandeling-nagele-incl-de-karwijhof-en-huis-polman. Daar kiest u een starttijd voor de wandeling (11.00, 12.00, 13.00 of 14.00 uur). De kosten voor deze speciale wandeling zijn slechts € 10,- en zijn inclusief de entree voor Huis Polman.

Bezoeken

Huis Polman is te bezoeken op donderdag en vrijdag van 13-17 uur, en op zaterdag en zondag van 11-17 uur. Met een voordelig combiticket met Museum Nagele ontdek je alles over dit bijzondere dorp. Tickets via www.museumhuizen.nl/huis-polman. Wit u vrijwilliger worden in dit bijzondere huis en de achterdeur openen voor de bezoekers? Meld je aan, en mail [email protected] voor meer info.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen